Eis: 16 jaar voor overvallen en ontvoering

Het Openbaar Ministerie in Lelystad heeft dinsdag zestien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 27-jarige man die onder meer verdacht wordt van drie gewelddadige woningovervallen en een overval op een slijterij in 2011. Deze hoofdverdachte werkte samen met twee mannen van 29 jaar die worden gezien als mededaders. De drie verdachten, uit Vlaardingen en Barendrecht, worden ook verdacht van ontvoering.

De 27-jarige hoofverdachte is eerder al veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en acht maanden voor een overval met geweld. Toen de man in juli 2011 tijdens deze straf met verlof ging, keerde hij niet meer terug. Hij moest nog bijna twee jaar zitten.

Vervolgens pleegde hij drie woningovervallen in Spijkenisse en in Lelystad en een overval op een slijterij in Rotterdam. De woningovervallen in Spijkenisse en Lelystad waren alle drie op vrouwen die thuis werkzaam waren in de seksbranche. De verdachte maakte vooraf een afspraak met hen en eenmaal in de woningen bedreigde hij de vrouwen met een vuurwapen en gebruikte hij geweld. Bij de overval in Spijkenisse heeft hij de daar aanwezige vrouwen ook misbruikt.

Na uitgebreid onderzoek naar de gewelddadige overvallen kwam de politie hem op 18 januari 2012 op het spoor in Rotterdam. Toen de politie hem observeerde, was hij opnieuw bezig met een gewelddadige beroving. Het slachtoffer werd daarbij enige tijd ontvoerd en bedreigd met vuurwapens in de auto waarin de hoofdverdachte samen met de twee andere verdachten zat.

Tegen de hoofdverdachte eiste het OM een celstraf van zestien jaar voor onder meer de gewelddadige overvallen en ontvoering. De twee andere verdachten, die niet overal bij betrokken waren, moeten volgens het OM drie jaar de cel in.