Eis: 20 jaar voor gruwelmoorden

Tegen Melvin R. en Miguel K. (35 en 34) heeft de officier van justitie in Amsterdam 20 jaar cel geëist. De twee zouden het oudere stel Mary Run en Henk Opentij in november 1997 hebben gedood. De politie blijkt een anonieme brief aan één van de verdachten te hebben gestuurd met de tekst of hij nog met de moorden kon leven. Daarop tapte de recherche zijn telefoon.

Gewurgd

Henk Opentij werd op zijn hoofd gestompt, dertig keer in de borst gestoken en daarna de keel doorgesneden. Mary Run werd in raar gezicht gestompt, met een hamer op het hoofd geslagen en vervolgens werd ze met een elektriciteitssnoer gewurgd en ook haar keel werd doorgesneden.

Doodslag

De officier van justitie vindt dat de twee mannen zich schuldig hebben gemaakt aan gekwalificeerde doodslag en niet aan moord. Volgens de officier van justitie blijkt niet dat de twee Amsterdammers op pad waren gegaan om het bejaard stel te vermoorden. Hij gaat uit van een uit de hand gelopen inbraak waarbij Mary Run en Henk Opentij om het leven kwamen.

Sleutel

De twee hadden een dag eerder de sleutel aan de buitenkant van de deur zien zitten en deze eruit gehaald. De volgende dag wilden ze gaan inbreken, maar onverhoopt waren de bewoners thuis. Melvin R. zegt dat hij bij binnenkomst van Henk Opentij een stoot in het gelaat kreeg. Hij sloeg hem daarop neer, Mary Run was volgens hem door Miguel neergeslagen.

Schuld

De twee geven elkaar de schuld van bepaalde gewelddadigheden. De verdachten zeggen niet meer precies te weten hoe ze alle mishandelingen hebben gepleegd. Bij geen van beiden is een geestelijke stoornis vastgesteld. Middels een dna-match kwamen de verdachten vorig jaar in beeld (hier meer over het onderzoek).

Postbode

Om de zaak op te lossen heeft het OM toestemming gegeven om een als postbode verkleedde agent een pakket af te laten geven aan de vrouw van één van de verdachten. In het pakket zat een recent krantenbericht over de zaak met daarop geschreven de vraag 'Kan jij hier nog mee leven Melvin?' 

Sms'en

Deze actie veroorzaakte grote onrust bij de verdachte. Er werd druk ge-sms't en op internet gezocht naar informatie over de zaak. Voor politie en het OM een teken dat de verdachte betrokken was bij deze zaak. Volgens de officier van justitie was deze methode noodzakelijk omdat in een gruwelijke zaak als deze alle minder zware opties waren gebruikt, er een groot tijdsverloop was en er al stevige verdenkingen waren tegen de verdachten.

Inzicht

De maximale straf voor gekwalificeerde doodslag is levenslang. De officier van justitie heeft geen levenslang geëist omdat er in zijn ogen weinig kans is voor herhaling, de verdachten geen of geen relevant strafblad hebben en volledig inzicht hebben gegeven in de zaak.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.