Eis: 22 jaar voor moord Gerard Lamers (UPDATE)

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland ligt, verdwijnt de 46-jarige Wim Dave B. uit Rheden voor 22 jaar achter de tralies voor de moord op de Schijndelse boekhouder Gerard Lamers. Dat bleek maandag tijdens de rechtszaak in Arnhem. Tegen de 27-jarige Louisa F. eiste het OM dinsdag een celstraf van drie jaar.

De 60-jarige Gerard Lamers uit Schijndel werd op 20 maart 2012 dood gevonden in een vijver in het Gelderse Oosterbeek. Hij was toen al een paar weken vermist.

Gewurgd en gedumpt

Er zijn twee verdachten in deze zaak. Het gaat om een stel uit Rheden. De 46-jarige Wim Dave B. stond maandag terecht in de Arnhemse rechtbank. Hij heeft bekend het slachtoffer te hebben gewurgd en gedumpt in de vijver in Oosterbeek. Volgens hem deed hij dat in een opwelling, dus er zou geen sprake zijn van moord. Het OM denkt daar anders over.

GHB

Gerard Lamers zou op 29 februari 2012 zijn gedrogeerd met GHB en mishandeld in de woning van de verdachten. Vervolgens is hij volgens het OM meegenomen naar een bos en is daar gewurgd. Volgens de mannelijke verdachte, die op dat moment stijf stond van de coke, deed hij dat in een opwelling. 

Prostituee

De 27-jarige Louisa F., die zich dinsdag moest verantwoorden voor de rechtbank in Arnhem, is de vrouwelijke verdachte. Zij wist naar eigen zeggen niets van de moord op Gerard Lamers. F. zou sinds 2010 als prostituee in contact zijn gekomen met Lamers. Het slachtoffer zou verliefd zijn geworden op F. en chanteerde de verdachte toen zij de liefde niet kon beantwoorden en wilde stoppen met het werk als prostituee. Dat ging zelfs zover dat Lamers een privédetective had ingehuurd om het stel in de gaten te houden. Vervolgens hebben de verdachten wraak genomen. B. heeft het grootste aandeel in deze zaak doordat hij Lamers heeft gedood. F. had daar geen weet van. Tijdens een eerdere pro formazitting zei B. al terwijl hij in huilen uitbarstte dat F. er niets mee te maken had. 

Ruzie

Louisa F. en Wim Dave B., die eerst een relatie hadden, leven nu op gespannen voet met elkaar. Tijdens eerdere zogenaamde pro formazittingen werd dat al duidelijk. F. wil geen enkel contact meer met B. Hij zou haar tijdens hun detentie regelmatig hebben overladen met brieven.

B. hoorde het OM maandag een straf van 22 jaar eisen voor de moord op Lamers en onder meer poging doodslag op F. Hij zou haar keel hebben dichtgeknepen tijdens een ruzie. Het OM eiste dinsdag ook een celstraf tegen Louisa F. voor medeplegen van vrijheidsberoving. Zij moet volgens het OM vier jaar zitten waarvan een jaar voorwaardelijk.