Eis van 4 jaar tegen plofkraker die gewond raakte

Het Openbaar Ministerie heeft tegen de 29-jarige Amsterdammer Smaïl Z. vier jaar cel geëist voor het zetten van een plofkraak bij een vestiging van de Rabobank in Didam, vorig jaar januari. Doordat het explosief voortijdig af ging, raakte Z. flink gewond aan zijn hand. 

Z. verloor de wijsvinger van zijn linkerhand. De gewonde man werd binnen een uur na de plofkraak door een blonde vrouw naar het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede gebracht.

Botresten

Omdat op het plaats delict botresten en bloed waren achtergebleven kon de identiteit van Z. worden achterhaald. Hij was toen al uit het ziekenhuis naar Spanje gevlucht, waar hij twee weken later alsnog werd aangehouden. Z. is al eerder veroordeeld tot celstraffen van vier jaar en vijf jaar en tien maanden voor ernstige geweldsdelicten.

Auto

De blonde vrouw die Z. bij het ziekenhuis had afgezet, heeft meerdere verklaringen afgelegd. Zij vertelde de politie dat zij al maanden eerder was benaderd met de vraag of een auto in haar garage gestald kon worden, de auto die later waarschijnlijk bij de plofkraak is gebruikt. De vrouw zei ook dat Z. meerdere keren bij haar thuis was geweest, samen met andere mannen, ook op de avond van de mislukte plofkraak. Na de ontploffing was een andere man bij de vrouw thuis geweest om kleding te wassen, kennelijk om sporen te vernietigen. Dat schrijft Het Parool dat bij de rechtszaak in Zutphen aanwezig was.

Proeftijd

Omdat de mislukte plofkraak plaatsvond tijdens Z.’s proeftijd, moet hij bij een veroordeling ook nog zevenhonderd dagen van een oude straf uitzitten.