Eis: 7 jaar voor ‘contact voortvluchtige Ahmed C.’

De 25-jarige Arnhemmer Mustapha A. moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeven jaar de cel in voor witwassen en het bezit van 47 kilo cocaïne en 111 kilo hasj. A. wordt tevens gezien als een ‘loopjongen’ van de voortvluchtige Ahmed C., die in februari van dit jaar werd veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Hij zou betrokken zijn geweest bij de internationale handel van duizenden kilo’s hasj.

Door @Michael de Hoogh

Justitie is al langer op zoek naar de veroordeelde Ahmed C. (39). Hij zou momenteel in Marokko verblijven, maar dat land levert geen onderdanen uit.

Hasj-transporten

In het onderzoek naar de verdachte Mustapha A., die woensdag terechtstond in de rechtbank in Arnhem, wordt vaak een link gelegd met het zogenoemde Sprinkhaan-onderzoek, de zaak tegen C. Ahmed C. is op 23 februari van dit jaar veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor grootschalige internationale hasjhandel en witwassen. C. was samen met zijn broer en een groep andere verdachten betrokken bij transporten van duizenden kilo’s hasj die via Spanje van Marokko naar Nederland werden vervoerd.

Witwassen

In dat Sprinkhaan-onderzoek kwam de naam van Mustapha A. overigens niet voor. A. komt in februari van dit jaar pas bij justitie in beeld als hij in Holland Casino een ongebruikelijke transactie doet van ongeveer vijftien duizend euro. Vervolgens wordt er een onderzoek naar witwassen gestart. A. leidt een riant leven. Hij koopt dure auto’s en beschikt over veel contant geld en dat terwijl hij leeft van een uitkering. ‘Mijn vriendin heeft een goede baan’, zei A. woensdag in de rechtbank.

Vluchten

Uiteindelijk doet de politie op 13 augustus 2013 een inval in een woning in Arnhem. Het is de woning van de moeder van A. Daar, en in de woning van verdachte, wordt in totaal 47 kilo cocaïne, 111 kilo hasj en 57.000 euro aan contant geld aangetroffen. A. is op dat moment niet in de woning aanwezig, maar hij wordt snel op de hoogte gebracht door zijn broer. A. vlucht vervolgens naar eigen zeggen in paniek naar België en koopt een vliegticket naar Casablanca. Op het laatste moment besluit hij zich toch aan te geven bij de politie. Dat gebeurt ongeveer een week na de invallen in Arnhem.

Coke

‘Ik wist dat er ongeveer 35 tot 40 kilo hasj bij mijn moeder in de woning lag. Dat heb ik er zelf neergelegd. Samen met die 57.000 euro. Ik had met een goede vriend de afspraak dat ik dat zou bewaren voor een vergoeding van 2000 euro. Ik wist niets van die coke’, aldus A. woensdag in de rechtbank. Justitie is ervan overtuigd dat A. deel uitmaakt van de groep van Ahmed C. en dat hij ook van die cocaïne afwist.

'Zorgwekkend'

Volgens Arnoud Schadd, de advocaat van A., heeft justitie geen enkel bewijs ten aanzien van de 47 kilo coke en ruim 80 kilo hasj. ‘Mijn cliënt weet niet hoe dat in de woning terecht is gekomen’, zei Schadd woensdag. ‘Het OM moet kunnen aantonen dat mijn client daarvan afwist. Er kwamen wel meerdere mensen in die woning en er waren meerdere personen met een sleutel van de deur, dus waarom moet juist hij dan daarvoor verantwoordelijk zijn. De officier komt met een slecht requisitoir zonder bewijzen, maar eiust wel zeven jaar cel. Dat is zorgwekkend.'

Bedreigd

De rechtbank vroeg woensdag naar de persoon die volgens A. wel de eigenaar was van de coke en de niet-afgesproken hoeveelheid hasj. Daar wilde A. geen antwoord op geven omdat hij door die onbekende man was bedreigd met een vuurwapen. 'Als ik dat vertel, dan ben ik mijn leven niet zeker', zei A. Justitie vermoedt dat de groep rond Ahmed C. wel eens achter deze bedreigingen zou kunnen zitten. 'Ahmed heeft daar niets mee te maken', benadrukte A.

Boek Cold Cases

Crimesite heeft in het boek Cold Cases ook aandacht besteed aan het Sprinkhaan-onderzoek in verband met de dood van Mohamed Harrak Gharrafi (foto) die medeverdachte was in de hasjzaak en ook een bekende is van Mustapha A. Hij is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in januari 2010 op een snelweg bij Meknes, Marokko. Een paar maanden voordien was hij in Breda beschoten. De autoriteiten in Meknes hebben onder druk van familieleden een onderzoek gestart naar de zaak maar daar is vooralsnog niets uitgekomen.