Eis: jaar cel voor medewerkster havenbedrijf om valse pasjes

Tegen een 34-jarige medewerkster van het Rotterdamse havenoverslagbedrijf ECT heeft de officier van justitie voor de Dordtse rechtbank voor het maken van twee valse toegangspasjes 18 maanden cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk.

10.000 euro

Het landelijk parket eiste tegen de 32-jarige man uit Stellendam die de passen voor 10.000 euro afnam 20 maanden cel. De vrouw is inmiddels ontslagen. De twee staan terecht voor niet ambtelijke corruptie. De eis tegen de man was hoger omdat hij eerder veroordeeld is voor de invoer van harddrugs.

De 34-jarige vrouw uit Rotterdam werkte al dertien jaar bij het bedrijf. Ze had interne trainingen gevolgd waarbij personeel signalen van niet integer en onveilig gedrag krijgt. Ook had ze zelfs wel eens een melding gedaan toen zij was benaderd om valse passen te maken. Uiteindelijk was ze voor geld toch overstag gegaan, zei de officier van justitie.

Advocaat Paul Verweijen spreekt van ‘een buitenproportioneel hoge eis’. Volgens Verwijen wijkt het landelijk parket hier af van de richtlijnen en van de vergelijkbare jurisprudentie als het gaat om niet-ambtelijke omkoping.

Cocaïne

Het Openbaar Ministerie gaat ervan dat de toegangspassen zouden worden gebruikt door criminelen die het ECT-terrein op wilden komen om cocaïne uit containers te halen. Maar het OM heeft niet kunnen vaststellen dat de vrouw wist dat ze voor het uithalen van drugs zouden worden gebruikt. Van betrokkenheid bij de invoer van drugs wordt ze dan ook niet verdacht. De medeverdachte overigens ook niet. Hij zegt de passen weer doorverkocht te hebben aan iemand anders voor 12.000 euro.

Insluiper

De vrouw is in december 2018 aangehouden nadat in de zomer van 2018 een insluiper op het terrein werd betrapt. Onderzoek naar de passen die deze man bij zich had leidde naar de werkneemster. Overigens had ze, volgens het OM, niet alleen de passen aangemaakt maar ook controlesystemen uitgeschakeld die de uitgifte van niet geldige passen moet tegengaan.

De officier van justitie wil dat de vrouw de 10.000 euro die ze verdiend heeft  wordt ontnomen. De mannelijke verdachte moet van het OM ook nog een boete van 17.500 euro betalen.

De rechtbank in Dordrecht doet uitspraak op 25 juli.