Eis van 2,5 jaar voor senioren in hasj- en cokehandel

Het Openbaar Ministerie in Brugge heeft tegen 12 verdachten celstraffen tot 2,5 jaar geëist. De groep, waaronder opvallend veel senioren, zou tenminste 13 drugs- en 5 geldtransporten hebben georganiseerd. Er werd daarbij hasj uit Marokko en cocaïne uit de Dominicaanse Republiek gehaald en verder Europa in gebracht. 

De groep zou van 2007 tot 2010 actief zijn geweest.

Dubbele bodem

De zaak kwam aan het rollen toen Willy L. (68) uit het Belgische Nieuwpoort samen met zijn vrouw Rose-Marie J. (65) bij de Marokkaanse grens werden betrapt met 60 kilo hasj in de dubbele bodem van hun auto. Onder zware druk van de Marokkaanse autoriteiten had hij bekennende verklaringen afgelegd, maar trok deze later weer in. Door de verklaringen van Willy L. kwamen ook andere verdachten in beeld, zoals Bruno H. (71) uit Brugge en Andreas V. (81) uit Gistel.

Noorwegen

Terwijl hasj vanuit Marokko tot in België en Nederland werd gebracht, werd cocaïne vanuit Zuid-Amerika overgevlogen naar Europa en uiteindelijk naar Italië, Londen en Noorwegen vervoerd. De 46-jarige Philippe P. bijvoorbeeld zou tweemaal 6 kilo coke uit de Dominicaanse Republiek hebben meegenomen.

Albanees bendelid

Naast drugs werden er ook honderdduizenden euro’s cash Europa door gesmokkeld. Dat gebeurde in opdracht van onder andere Vladimir S. Deze Antwerpenaar zit inmiddels vast in Frankrijk op grond van andere verdenkingen. Hij was maandag niet aanwezig in de rechtbank, evenmin als Marlon K. (37), een Albanees bendelid uit Noord-Italië.

Nederlandse bendeleiders

De meeste verdachten ontkenden betrokkenheid bij de smokkel en vroegen bij monde van hun advocaten vrijspraak. Een van de raadsheren merkte op dat de Nederlandse bendeleiders buiten schot bleven. Er bevond zich wel een Nederlander onder de verdachten in de rechtbank. De 66-jarige Marc V. bekende dat hij onder andere een geldtransport van 400.000 euro naar Ecuador had geregeld.

Helft van de maximumstraf

Omdat het zo land heeft geduurd voordat de zaak voor de rechter werd gebracht werd tegen de 8 hoofdverdachten 2,5 jaar cel geëist, de helft van de maximumstraf. De 4 anderen, die vooral een rol als koerier speelden, riskeren anderhalf jaar gevangenisstraf. Ook wil het OM ruim een miljoen euro terug vorderen.