Eisen tot 3 jaar voor krokodillenbende

Het Openbaar Ministerie heeft tot drie jaar celstraf geëist tegen tien personen, die bekend staan als de krokodillenbende. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en drugshandel. De hoogste straf is geëist tegen Roel D., een 56-jarige man uit Amsterdam. Het OM ziet hem als leider van de criminele organisatie. 

De leden van de krokodillenbende zijn in februari 2016 aangehouden na een langdurig onderzoek  door de politie naar synthetische drugs, waaronder crystal meth. Crystal meth wordt vooral gebruikt in de gayscene, waar het liefkozend Tina wordt genoemd. Crystal meth, dat het seksuele uithoudingsvermogen verbeterd, is uiterst verslavend. Hoofdverdachte Roel D. was actief in de Amsterdamse gayscene. Vorig jaar werd nog een 57-jarige man veroordeeld tot een half jaar cel, omdat hij zijn sekspartner Tina en xtc had toegediend, waarna deze kwam te overlijden. Bij een inval bij een van de verdachten vond de politie een voorraad Tina ter waarde van ruim een half miljoen euro.

Klachtentelefoon

Naast crystal meth richtte de bende zich ook op het vervoeren en verkopen van grote hoeveelheden cocaïne, xtc, ghb en speed.  Ze zouden hiermee ruim een jaar actief zijn geweest. Volgens het OM gaat het om een professionele criminele organisatie. Zo stond Roel D. aan het hoofd van de bende, aldus het OM. Hij hield de voorraad drugs op peil hield, onderhield contacten met klanten en koeriers, gaf werkinstructies en voorzag de koeriers van drugs. Een stel, een man van 30 en een vrouw van 34 jaar, zouden bestellingen van klanten aannemen en koeriers naar hen sturen. De 34-jarige vrouw zou een klachtentelefoon beheren en  klachten van klanten afhandelen. 

Scootmobiel en zuurstof

Tijdens de rechtszitting bleken de bendeleden echter geen hard boiled criminelen en leken ze nogal naïef. Volgens henzelf waren ze min of meer per ongeluk en langzamerhand verzeild geraakt in illegale activiteiten. Velen van hen kampen met gezondheidsproblemen, zoals verdachte Roelof H., een ex-militair die lijdt aan ptss, nadat hij in Sarajevo was gegijzeld. Zijn vrouw Brigitte, ook verdachte, worst door deskundigen als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd. Een andere verdachte kwam met een scootmobiel de rechtszaal binnenrijden. Weer een andere maakt gebruik van een zuurstoffles.

Krokodillen

Verdachte Ferry P. bewaarde het verdiende drugsgeld in een loods bij de A10. Toen de politie daar een inval deed troffen de agenten drie levensgrote krokodillen aan. Onder het krokodillenverblijf vond de politie koffers met geld, totaal meer dan 200.000 euro. P. heeft altijd ontkend dat hij wist dat er geld in de koffers zat. Het OM verdenkt hem niet van drugshandel. Tegen hem werd een half jaar voorwaardelijke celstraf geëist met een taakstraf van 100 uur voor witwassen.

Tegen hoofdverdachte Roel D. eiste de officier van justitie drie jaar cel, waarvan een voorwaardelijk en verbeurdverklaring van 265.000 euro. Wiekash B. hoorde twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk eisen en verbeurdverklaring van 22.000 euro. Zijn vrouw Fazana moet – als het aan het OM ligt – voor anderhalf jaar de cel in.

In totaal staan tien mensen terecht, zeven mannen en drie vrouwen. Naar verwachting doet de rechtbank uitspraak op 11 april.