“El Chapo” in hoger beroep tegen levenslange celstraf

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin “El Chapo” Guzmán (63) gaat in hoger beroep tegen de levenslange celstraf die vorig jaar juli in de VS tegen hem is uitgesproken. “El Chapo” werd veroordeeld voor tien misdrijven, waaronder het leiden van een criminele organisatie die decennialang vele tonnen drugs naar de Verenigde Staten smokkelde.

Guzmán werd in 2017 door Mexico uitgeleverd aan de VS en werd daar in 2019 tot levenslang plus 30 jaar cel extra veroordeeld op basis van tien feiten; van betrokkenheid bij een criminele organisatie tot drugssmokkel, witwassen en wapengebruik.

1.200 ton cocaïne

El Chapo was 25 jaar lang de leider van het machtige Sinaloa-kartel en werd beschouwd als de grootste drugshandelaar ter wereld. Hij zou een kwart eeuw lang 1.200 ton cocaïne de VS hebben binnengesmokkeld en zou ook de opdracht hebben gegeven voor de moord op 26 mensen, soms na marteling.

2,5 jaar in isolatie

Volgens de advocaten van El Chapo hebben de uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen tegen hem een eerlijk proces onmogelijk gemaakt. Zo zat Guzman 2,5 jaar in isolatie, waardoor het ook moeilijk was om met zijn verdediging te spreken. Ook zegt de advocaat dat verschillende juryleden tijdens het proces nieuwsberichten en berichten op sociale media hebben gevolgd, terwijl dat door de rechter verboden was om zo de rechtsgang niet te beïnvloeden.