El Chapo ontsnapte eerder al aan arrestatie

Drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, die inmiddels weer achter de tralies zit, ontsnapte in oktober al aan een actie van het Mexicaanse leger. Hij was toen al door de autoriteiten gelokaliseerd, en er stond die dag een actie gepland. Die werd echter afgeblazen omdat Guzman een meisje vast had.

Het was vier dagen na het interview van acteur Sean Penn met Guzman. De Mexicaanse autoriteiten volgden Penn omdat ze wisten dat hij El Chapo ging ontmoeten, en op die manier kon de drugsbaas worden gelokaliseerd.

Guzman kon tijgerend ontsnappen

Guzman wist die dag te ontkomen door weg te tijgeren, en tien dagen lang door de jungle van Mexico te struinen. Hij wist te overleven door voedsel dat hij van de lokale bevolking kreeg. Hij reisde in die tijd alleen ’s nachts.

In januari wist het Mexicaanse leger El Chapo alsnog te pakken. Ze vielen een woning binnen waar hij verbleef. Guzman wist in eerste instantie te ontkomen via een gangenstelsel door het riool, maar werd niet veel later opgepakt bij een motel in de buurt.

Angst voor nog een ontsnapping

Guzman was zeven maanden op de vlucht, nadat hij uit de gevangenis had weten te ontsnappen. Om te voorkomen dat hij nog eens ontsnapt, wordt hij om de paar dagen overgeplaatst naar een andere cel.