El Chapo wordt ook in Argentinië gezocht

De Mexicanen zeggen hem op de hielen te zitten, maar inmiddels denken de Argentijnse autoriteiten ook dat Joaquin ‘El Chapo’ Guzman zich in hun land ophoudt. De leider van het machtige Mexicaanse Sinaloa-kartel wist in juli te ontsnappen uit een zwaarbewaakte gevangenis. De Argentijnen hebben nu aanwijzingen dat hij zich bij de Chileense grens ophoudt.

De Argentijnse regering heeft daarom veiligheidstroepen naar de grens tussen Argentinië en Chili gestuurd. Hij zou zijn gezien bij een café niet ver van de grens, in de zuidelijke helft van Argentinië.

Grensovergang in de Andes

El Chapo zou volgens een Argentijnse krant van Argentinië naar Chili willen reizen. De plaats waar hij zou zijn gezien, is aan de rand van het Andesgebergte. Daar zijn veel overgangen die niet worden bewaakt; wie de weg goed kent kan zonder moeite de grens ongemerkt oversteken. De Argentijnse overheid probeert de grens toch af te sluiten door extra troepen naar het gebied te sturen.

Het is onduidelijk hoe betrouwbaar de informatie is. Als de tip klopt, zou Guzman nog niet lang in Argentinië zitten. De Mexicaanse autoriteiten zeggen althans dat ze hem onlangs bijna te pakken hadden: El Chapo moest halsoverkop uit een boerderij vertrekken toen daar een inval plaatsvond. Hij zou op een quad zijn vertrokken, en op zijn vlucht gewond zijn geraakt.