El Chapo’s zoon heeft goede contacten in Colombia

Terwijl vader El Chapo terechtstaat in New York staat zijn zoon Alfredo Guzmán Salazar (1983) ook op de lijst van door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) gezochte personen. Volgens verschillende media is “Alfredillo” voor het Sinaloa-kartel bezig greep te krijgen op de Colombiaanse cocaïnemarkt.

Medellín

Verschillende media hebben recentelijk gerapporteerd over bezoeken van Guzman aan Colombia. Het Mexicaanse weekblad Proceso schreef vorige maand op basis van een bron in de inlichtingsdienst van de Colombiaanse Nationale Politie dat Alfredillo of Alfredito in 2016 onder een andere naam enige maanden in Medellín heeft doorgebracht. Hij bewoog zich door de stad in een Toyota Prado en werd voortdurend geëscorteerd door een discrete set van gepantserde voertuigen met 15 bodyguards van La Terraza, dat is een bende die valt onder de Oficina de Envigado, het criminele netwerk dat de onderwereld van Medellín beheerst. Hij woonde in luxeappartementen in Envigado, een duur stadsdeel van Medellín en vergaderde met verschillende zakenmensen, vermoedelijk over witwassen, aldus de bron. Volgens de bron van Proceso waren de DEA en de Colombiaanse autoriteiten steeds net te laat om Alfredillo in te rekenen.

Instagram

Alfredillo is de tweede zoon van Joaquin Guzmán, Iván Archivaldo, alias “El Chapito” is de oudste. Ook die laatste wordt gezocht. Zowel Alfredillo als Chapito hebben een Instagram-account. Hij kwam in 2016 naar Colombia nadat hij enige tijd gegijzeld was geweest in een restaurant in Puerto Vallarta (in Mexico) door leden van het CJNG (Cartel Jalisco Nueva Generación).

FARC

Media in Colombia vinden de aanwezigheid van Alfredillo in dat land, en de kennelijke bescherming die hij genoot van de Oficina de Envigado, als een belangrijk teken. Het is een aanwijzing voor de indruk die al enige jaren bestaat: dat de Mexicaanse kartels greep proberen te krijgen op de productie van cocaïne in Colombia. Dat is mogelijk geworden doordat de gebieden waar veel productielaboratoria zijn na het vredesakkoord met de FARC-guerilla’s door de FARC zijn opgegeven.

Drugstransporten

Colombiaanse krant El Tiempo rapporteerde dat Alfredillo in verband wordt gebracht met drugstransporten over zee vanuit de Pacifische kant van Colombia, die al jaren zouden plaatsvinden. Overigens is hij pas sinds september van dit jaar op de most wanten-lijst van de DEA geplaatst.

De Oficina de Envigado is voortgekomen uit het Medellín-kartel van Pablo Escobar, als een soort incasso-bureau. Er zijn eerder berichten geweest over contacten tussen de Oficina, en zowel het Sinaloa-kartel als Los Zetas.

Zie ook:

Kroongetuige over de donkere kant van de war on drugs