Elf en zeven jaar cel voor doodslag op Orpheo Gefferie in parkeergarage

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag Erxinio L. (21) en Darnell T. (22) veroordeeld tot respectievelijk elf en zeven jaar cel voor een fatale schietpartij in parkeergarage The Bank aan het Rembrandtplein, waarbij de 24-jarige Orpheo Gefferie om het leven kwam. Daarnaast moeten de twee mannen de nabestaanden in totaal ruim 80.000 euro schadevergoeding betalen. De eis van het OM was vijftien en twaalf jaar cel.

Schermutseling

De schietpartij vond plaats in de nacht van 18 mei 2019. In de parkeergarage ontstond een schermutseling tussen meerdere personen. Erxinio L. en Darnell T. mengden zich in de groep. T. rende daarop naar zijn auto en kwam terug met een vuurwapen, dat hij even later overhandigde aan L. Die schoot daarop het slachtoffer van heel dichtbij in zijn nek. Orpheo Gefferie overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

Doodslag

Het bewijs komt onder meer voort uit camerabeelden van de parkeergarage. De rechtbank kan niet vaststellen dat Erxinio L. (die bijna twee jaar voortvluchtig was) van tevoren het plan had om Gefferie dood te schieten. Daarom is er geen sprake van moord, maar van doodslag. Medeverdachte Darnell T.  is vanwege het halen en daarna overhandigen van het wapen aan de schutter, medeplichtig aan de doodslag.

De rechtbank rekent de twee mannen hun schokkende daad zwaar aan.

‘Ze hebben op zeer gewelddadige en koelbloedige wijze een einde gemaakt aan een jong leven. Dat deden ze bovendien op een openbare plek, waar op dat moment veel mensen aanwezig waren. Beide mannen hebben geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daden genomen: ze lieten hun slachtoffer zwaargewond achter en sloegen op de vlucht.’

Valencia

Erxinio L. werd pas op 26 februari 2021 in Valencia opgepakt en heeft zich nog niet willen of durven verantwoorden. Hij zit momenteel vast in Spanje en wacht op zijn uitlevering naar Nederland. Darnell T. is altijd blijven ontkennen. Hierdoor is het motief onduidelijk gebleven.

‘Goed signaal’

Guy Weski, de advocaat van Erxinio L. (die eerder de maximumstraf van vijftien jaar hoorde eisen), zegt tegen Crimesite: ‘De rechtbank vindt net als ik dat geen sprake is van medeplegen en de maximumstraf zoals geëist was, niet diende te worden opgelegd. Het is een goed signaal aan het OM dat op elke zaak maatwerk moet worden toegepast en de tendens van het eisen en opleggen van de maximumstraf geen regel moet zijn.’