Elf jaar voor doodslag op vriendin

Het gerechtshof in Den Bosch heeft Koen B. (23) tot elf jaar cel veroordeeld voor de gewelddadige dood van Juliette Bouhof. De rechtbank had Koen B. negen jaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep twaalf jaar geëist.

Bedreigd

Het 17-jarige meisje uit Geldrop werd in oktober 2014 dood gevonden op een parkeerplaats in het centrum van Eindhoven. Het hof tilt er zwaar aan dat B. haar na de mishandeling in ernstig gewonde staat achterliet en wegvluchtte zonder hulp in te roepen. Begin oktober 2014 heeft de Heezenaar niet alleen Juliette, maar ook haar zus en haar moeder meerdere malen met de dood bedreigd. Zo zou hij gezegd hebben: ‘Je moet nu meekomen, anders maak ik jullie dood.’ Ook is hij het huis waar zij woonden, binnengedrongen. Daarbij heeft hij een groot mes achtergelaten op de deurmat en het Twitter-account van Juliette gekraakt. Hiervoor had hij een contactverbod opgelegd gekregen.

Ruzie

In de nacht van 25 op 26 oktober 2014 ontmoetten de verdachte en zijn ex-vriendin elkaar in het uitgaansgebied in Eindhoven, ondanks het contactverbod. Ze hadden daarna op meerdere plaatsen in het centrum seksueel contact. Vervolgens kwamen ze terecht op een parkeerterrein waar ze ruzie met elkaar kregen. De avond erop werd het slachtoffer op die plek dood gevonden. Uit camerabeelden is gebleken dat er in de periode tussen hun aankomst en de vondst van het meisje niemand anders op het bedrijfsterrein is geweest dan de verdachte en het slachtoffer.

Keel

De Heezenaar heeft verklaard dat zijn ex-vriendin tijdens de ruzie zijn keel dichtkneep en niet meer wilde loslaten. Daarom sloeg hij haar meerdere keren met de vuist in het gezicht en kneep vervolgens haar keel dicht. De verdachte wilde zijn ex-vriendin laten voelen wat hij voelde en hij wilde niet loslaten voordat zij dat deed. Dat gebeurde uiteindelijk. Haar armen vielen slap langs haar lichaam en ze bewoog niet meer. B. zegt toen in paniek te zijn weggerend.

Het hof vindt dat het niet aannemelijk is dat het meisje na de vuistslagen nog in staat was de keel van de verdachte dicht te knijpen. Het letsel dat bij haar is aangetroffen wijst er, samen met andere sporen, eerder op dat zij heeft geprobeerd zichzelf te bevrijden uit de wurggreep. Volgens het hof is de verdachte kwaad geworden op het slachtoffer, heeft hij haar enkele zeer krachtige vuistslagen gegeven en haar keel dichtgeknepen waardoor zij is overleden.

Geen voorbedachte raad

De verdachte heeft, zo vindt het hof, het slachtoffer opzettelijk van het leven beroofd. Wanneer je iemand met beide handen krachtig de keel dichtknijpt, levert dat een aanmerkelijke kans op dat die persoon komt te overlijden. Het kan niet anders dan dat de verdachte dat ook wist en dat hij op z’n minst die kans heeft aanvaard. Volgens het hof is echter niet bewezen dat hij met voorbedachte raad heeft gehandeld. De verdachte heeft weliswaar in de weken voorafgaand aan de wurging meerdere doodsbedreigingen geuit tegen het slachtoffer. Maar volgens het hof is alleen dat echter ontoereikend om te concluderen dat hij toen al het besluit heeft genomen om haar te doden. Hij wordt daarom vrijgesproken van moord.

B. moet ook een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 27.000 euro aan de moeder en de zus van het slachtoffer. Zowel B. als de officier van justitie hadden tegen het vonnis van de rechtbank hoger beroep ingesteld.

Het arrest.