Elf maanden cel geëist tegen oud-hoofdofficier voor seks minderjarige

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft maandag elf maanden cel geëist tegen de 43-jarige Vincent L., voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van justitie, vanwege betaalde seks met een minderjarige. L. had in 2016 meerdere malen seks met de toen 16-jarige jongen voor een paar tientjes en een pakje sigaretten.

Bullchat

Vincent L. en het slachtoffer leerden elkaar kennen via de app Bullchat, waar het al meteen ging over het hebben van seks. Het slachtoffer deed zich voor als 18 jaar. L. zegt dat hij niet wist dat de jongen in werkelijkheid pas 16 was, maar heeft dat ook niet gecontroleerd.

In de tweede helft van 2016 spraken de twee vele malen met elkaar af, waarbij het zeker in vijf gevallen tot seksuele handelingen is gekomen. De ontuchtige handelingen waren vluchtig en vonden plaats bij de jongen thuis, achter de voordeur of het halletje. Na een paar minuten verdween L. weer.

De jongen kreeg meestal tussen de 35 en 70 euro en soms ook een pakje sigaretten. Volgens justitie is het duidelijk dat het slachtoffer zich tot de seksuele ontmoetingen liet verleiden door de toezegging van geld.

Het Openbaar Ministerie neemt het L. zeer kwalijk dat hij de bevrediging van zijn eigen lustgevoelens heeft gesteld boven het belang van het slachtoffer. ‘Hierdoor doorkruiste hij de seksuele ontwikkeling van een minderjarige,’ aldus de officier van justitie, ’terwijl een minderjarige ongestoord hoort te kunnen groeien tot volwassenheid, zeker ook op seksueel vlak.’

Ontslag

De verdachte is na zijn arrestatie ontslagen door het OM. Ook is zijn zaak uitgebreid in de media geweest, waarbij hij met naam, toenaam en beeltenis is besproken. Dat zou volgens het OM echter geen reden tot strafvermindering moeten zijn. Wel wordt rekening gehouden met het feit dat Vincent L. een schaderegeling met het slachtoffer heeft getroffen, dat hij zelf in therapie is gegaan en dat de zaak al enkele jaren loopt.

In beroep

Het slachtoffer heeft zich destijds met meer volwassen mannen ingelaten. Zij stonden eerder al terecht voor de rechtbank in Amsterdam. Drie van die zaken waren min of meer vergelijkbaar en daarin legde de rechtbank straffen op van 1 maand cel, 6 weken cel en 7 weken cel. Het OM is in beroep gegaan tegen deze vonnissen omdat die straffen ‘geen recht doen aan de ernst van het feit’. Het OM had 9 tot 12 maanden cel geëist, waarvan 3 tot 4 maanden voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie eiste maandag elf maanden cel tegen Vincent L. Hij ging in eerste instantie bijna vrijuit door fouten van het Openbaar Ministerie bij de vervolging.