Elf verdachten vast voor miljoenenroof aan iPhones op Schiphol

Twee rechercheteams van de Koninklijke Marechaussee hebben elf verdachten opgepakt in een maandenlang onderzoek naar twee diefstallen van grote ladingen iPhones bij bedrijven op Schiphol. Beide ladingen vertegenwoordigen een totale waarde van zo’n 19 miljoen euro, zo meldt de Koninklijke Marechaussee.

Eerste onderzoek

In maart 2020 startten rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee een onderzoek naar de diefstal van een lading iPhones ter waarde van zo’n 3 miljoen euro. Het rechercheteam hield de afgelopen maanden zes verdachten aan, afkomstig uit Zaandam, Amsterdam (2), Volendam, Eindhoven en Haarlemmermeer. De laatste aanhouding vond vorige week plaats.

Tijdens doorzoekingen in woningen van verdachten werd onder andere 30.000 euro aan contant geld aangetroffen en werden diverse telefoons en gegevensdragers in beslag genomen.

Tweede diefstal

In december 2020 startte een ander rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee een onderzoek naar de diefstal van een lading iPhones ter waarde van 16 miljoen euro. Ook deze goederen werden gestolen uit een loods van een bedrijf op Schiphol. In het onderzoek stuitten rechercheurs op vijf verdachten, afkomstig uit Amsterdam, Purmerend, Kampen, Hoofddorp en Zaandam.

9.200 gestolen iPhones

Tijdens diverse zoekingen bij bedrijven in Haarlemmermeer en Duitsland werden onder meer 9.200 gestolen iPhones teruggevonden. Daarnaast namen rechercheurs meerdere goudstaven en 141.000 euro aan contant geld in beslag bij één van de verdachten. Een Audi, diverse telefoons, gegevensdragers en administratie werden in beslag genomen.

Eén van de aangehouden personen is verdachte in beide ladingdiefstallen, op andere punten vertonen de diefstallen eveneens overeenkomsten. Onder de verdachten bevinden zich drie personen die werkzaam zijn bij de bedrijven waar de goederen zijn gestolen.

De Koninklijke Marechaussee doet verder onderzoek naar de verdachten onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.