Endstra betaalde vastgoedfinanciers

Willem Endstra heeft de voormalige voorzitter van vastgoedfinancier Bouwfonds betaald voor nog onduidelijke tegenprestaties. Cees Hakstege werd na zijn vertrek in 2001 als bestuursvoorzitter meerdere keren betaald. Na de dood van Endstra in 2004 bleef zijn zakenpartner Klaas Hummel Hakstege betalen. Endstra en Hummel vormden een tijd lang een groot probleem voor Bouwfonds, vanwege strafrechtelijke onderzoeken.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad zaterdag. In het onderzoek naar Endstra werd ook een medewerker van Bouwfonds verdacht. Vlak voor Hakstege als bestuursvoorzitter stopte, vergaderd het Bouwfondsbestuur bijna wekelijks over de kwestie onder leiding van Hakstege.

Grotere leningen

Formeel besloot het bestuur de financiering aan Endstra en Hummel te bevriezen en langzaam af te bouwen. Maar in werkelijkheid werd er, onder leiding van Hakstege, juist meer geld uitgeleend aan het duo.

Vier maanden het vertrek van de voormalig bestuursvoorzitter, stuurde Hakstege een eerste factuur naar Museum Vastgoed Groep, een bedrijf van Endstra en Hummel. Er stond 8099,98 euro op de rekening. Tien dagen later werd dit bedrag uitbetaald.

Paar centen verschil

In totaal werden veertien facturen verstuurd; acht naar Endstra en Hummel en vanaf september 2003 zes facturen naar Hummel alleen. Het bedrag verschilde steeds een paar centen, maar was altijd rond de 8100 euro. Alle bedragen zijn uitgekeerd.

De laatste rekening werd in december 2004 verstuurd, een half jaar na de moord op Endstra. Nog dezelfde maand werd het bedrag overgemaakt. Bij elkaar factureerde Hakstege 113.403,92 euro.

Hakstege weet het niet meer

Hummel zegt dat Hakstege werd betaald omdat hij hem en Endstra aan nieuwe bankrelaties hielp. Dat zou hij zo'n vier jaar lang hebben gedaan. De voormalig Bouwfondsvoorzitter zegt dat hij alleen aan Hummel heeft gefactureerd. Hij kan zich niet meer herinneren wat hij in ruil voor het geld heeft gedaan.

De onthulling over de betalingen van Endstra en Hummel komen aan het licht in het boek van De val van SNS Reaal. Uit het boek blijkt dat SNS in 2006 een vastgoedportefeuille van Bouwfonds overnam, waarin bankiers grote persoonlijke belangen hadden vanwege de banden met hun klanten. De zaak rond de rekeningen van Hakstege is een van de voorbeelden.