EO gebruikte informatie politiemol

Publieke omroep EO heeft voor het programma ‘Zo zijn we niet getrouwd’ gebruik gemaakt van informatie die illegaal uit politiecomputers was verkregen. Het programma, gepresenteerd door Tooske en Sebastiaan Ragas, huurde een privé-detective in, die achtergronden van kandidaten moest checken. De detective schakelde op zijn beurt een plat contact bij de politie in. Beiden zijn veroordeeld.

SkyHigh-tv, de producent van het programma, beschikte derhalve over informatie die rechtstreeks afkomstig was uit de gesloten politiesystemen. SkyHigh overlegde de documenten aan de politie pas nadat rechercheurs deze hadden opgeëist. Enkele mogelijke kandidaten voor het programma bleken diverse delicten te hebben gepleegd. Een van de kandidaten uit de pilot van het programma bleek een verkrachting te hebben gepleegd.

Eindredacteur

De eindredacteur van het programma heeft tegenover de politie verklaard dat SkyHigh vaker detectives inhuurt om mogelijke kandidaten van tv-programma’s na te trekken. De vrouw vermoedde dat de zo verkregen informatie van politie of justitie afkomstig is. De recherchebureaus moeten volgens haar zelf de grens van het toelaatbare aangeven.

Het programma ‘Zo zijn we niet getrouwd’ werd gepresenteerd door Bastiaan en Tooske Ragas (foto). De twee ‘gaan aan de slag met stellen die hun relatie een nieuwe kans willen geven. Er worden camera’s in hun huis gehangen om te zien waar de problemen precies zitten.’

Oneervol ontslagen

Vandaag werden de politieagent (inmiddels oneervol ontslagen) die de informatie uit de politiesystemen lekte en de detective die deze doorspeelde aan de tv-producent veroordeeld door de rechtbank in Den Bosch. De agent kreeg een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor schending van zijn ambtsgeheim. De detective kreeg taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden voor uitlokking. Hij is eerder politieagent geweest.