‘Er werd teruggeschoten vanuit café Zuid’

De beschieting vannacht op mensen in café Zuid in de Amsterdamse wijk De Pijp lijkt gericht op 2 criminelen uit de Diamantbuurt. Een van hen zou hebben teruggeschoten, waarna de aanvallers vluchtten. De doelwitten werden niet geraakt. Twee andere mannen wel; ook die zijn bekenden van de politie. 

Volgens Het Parool waren de kogels bedoeld voor 2 criminelen uit de Diamantbuurt, maar werden 2 andere geraakt. Op een van de vermoedelijke doelwitten is eerder in april 2017 een aanslag gepleegd. Hij werd bij een huis van een familielid in de Carillonstraat in de Diamantbuurt opgewacht door twee mannen en onder vuur genomen en in zijn been geraakt toen hij naar de Jan Lievenstraat rende om aan de aanslag te ontkomen. De man wist zich in veiligheid te brengen. Vanuit het ziekenhuis tipte hij zelf de politie. Deze man werd daarna veroordeeld voor een plofkraak en was sinds korte tijd weer op vrije voeten. Het gaat om een 27-jarige man van Marokkaans-Amsterdamse komaf. Zijn broer is een bekende kickbokser.

Veelplegers

De 2 mannen die vannacht werden geraakt zijn ook bekenden van de politie, maar voor kleinere vergrijpen. De Amsterdammer van begin twintig staat op de Top 600-lijst van jonge veelplegers. Hij zou eerder betrokken zijn geweest bij een woningoverval op een medewerker van een coffeeshop en werd hij vervolgd voor een inbraak en pogingen daartoe. Het tweede slachtoffer is een 30-jarige Amsterdammer die voor kleinere vergrijpen is veroordeeld.