Ernstig datalek treft Europol (UPDATE)

Geheime data van de Europese politie-organisatie Europol zijn uitgelekt via internet, dat onthult het tv-programma Reporter morgen. Inlognamen, wachtwoorden en technische documentatie van een zwaar beveiligd intern datanetwerk, lagen voor het grijpen. Het lek werd veroorzaakt door een ICT-er die betrokken was bij de aanleg van het netwerk. De ICT-er werkt voor telecombedrijf Orange, dat tevergeefs probeerde de uitzending van Reporter via de rechter te verbieden.

 

Gisteren diende een kort geding dat Orange aanspande tegen de KRO. Orange wilde voorkomen dat de kwestie aan de orde komt in de documentaire ‘Zo lek als een mandje’, die de omroep vrijdag uitzendt. De rechter stelde de KRO vanochtend in haar vonnis grotendeels in het gelijk en daardoor is nu bekend geworden wat precies het lek is geweest.

Bij Europol ligt zeer geheime informatie in de computers opgeslagen over internationale criminaliteit, op een speciaal beveiligd intranet. Europol huurde telecombedrijf Orange enige tijd geleden in om dat intranet aan te leggen. Een medewerker van Orange maakte thuis een backup van technische documentatie van dit beveiligde Europol-netwerk. Hij deed dat op een onbeveiligde iOmega netwerkschijf, die verbonden was met het open internet en waarop hij niet eens een wachtwoord instelde.

Op die manier kon iedereen de gegevens bekijken en kon ook Reporter ze vinden. Orange probeerde publicatie van het lek te voorkomen omdat openbaarmaking van de technische documentatie een ‘droom voor hackers’ zou zijn (de afbeelding links toont het fragment uit de pleitnota van de Orange advocaat.) Met de gevonden documenten zouden hackers bij de criminele dossiers kunnen komen die bij Europol liggen opgeslagen.

Woordvoerder Gerald Hezstera van Europol erkent het lek, maar stelt dat het intranet is afgesloten van de buitenwereld en hackers er dus niet van buitenaf zouden kunnen binnendringen. Een meningsverschil met Orange dus.

 De uitzending van Reporter is aanstaande vrijdag 21:20u op Nederland 2.