Ernstige dreiging rond ton heroïne

Een Rotterdamse familie van Turkse komaf zit ondergedoken omdat er een ontvoeringsdreiging zou zijn. Er is een conflict over Murat I. (44) die een partij van 1.100 kilo heroïne zou hebben weggetipt aan de politie en en partij cocaïne verduisterd.

Heijen

De partij heroïne is in februari ontdekt in de Antwerpse haven en vervolgens gecontroleerd doorgeleverd naar het Limburgse Heijen, waar het in beslag is genomen en verschillende verdachten zijn aangehouden. De drugs waren afkomstig uit Iran, in een partij bakovens.

De advocaat van de hoofdverdachte Ramazan Z. (34) is Sanne Schuurman. Hij beschuldigt in het Algemeen Dagblad Murat I. ervan een ‘gemeen spelletje’ te hebben gespeeld. Murat I. zou ook een partij van 1.300 kilo cocaïne hebben verduisterd. Die partij zou in januari zijn binnengekomen via Rotterdam.

Woede

De politie hoorde via afgeluisterde gesprekken dat Ramazan Z. buiten zichzelf van woede was over I.. Er zou zijn gesproken over een ontvoering van I.. Hiervoor zijn inmiddels de broer van Z. en een Engelsman gearresteerd. Z. zou zich vanwege de verdwenen cocaïne bedreigd voelen vanuit Colombia.

Burgerinfiltrant?

De vraag rijst of verdachte I. de rol van verboden burgerinfiltrant heeft gespeeld. Dat is een verboden opsporingsmethode in zowel Nederland als België. NRC Handelsblad schrijft dat zowel de Nederlandse als de Belgische recherche hebben bevestigd dat er contact is geweest met I..

Hij zou een voorstel van de Nederlandse recherche om als beschermde getuige op te treden hebben afgewezen. De recherche zou dat voorstel hebben ingetrokken toen de gehele rol van I. duidelijk werd. Overigens ontkent de advocaat van I., Erik Thomas, dat zijn client op heeft getreden als burgerinfiltrant.