“Etnisch geprofileerden” slaan terug (VIDEO)

Nieuwe trend: mensen die door de politie worden aangehouden omdat ze naar hun gevoel ‘etnisch geprofileerd’ zijn, plaatsen massaal video’s op sociale media van het politie-optreden. Alleen al dit weekend verschenen er drie gevallen online.

Door Vincent Verweij

Eerder dit jaar werden de musici Typhoon en later ook Mr. Probz aan de kant gezet door de politie voor een controle. Ze voelden zich gediscrimineerd. ‘Donkere man in dure auto, dat zal welk een crimineel zijn’, was volgens de artiesten de redenering van de politie.

Debat

De Zwolse politie gaf toe dat ze Typhoon, oftwewel Glenn de Randamie, om die reden hadden aangehouden. Een nationaal debat over etnisch profileren volgde, waarbij minister Van der Steur van Veiligheid & Justitie moest toegeven dat het voorkwam. In de Tweede Kamer zei hij:

Etnisch profileren is onacceptabel. Het komt voor bij de politie, maar het is niet structureel

Sociale media

Intussen blijken YouTube, Facebook en andere sociale media een belangrijke uitlaatklep voor mensen die zich geprofileerd voelen. Vooral jonge Marokkanen grijpen snel naar de smartphone om vermeend wangedrag van politiemensen vast te leggen. Dan kan het gebeuren dat een gewone bekeuring al snel uitdraait op verwijten van machtsmisbruik.

En ook in een andere video die gisteren op YouTube verscheen, beklaagt een jongen zich over het optreden van twee agenten. Kennelijk heeft men hem vaak op de korrel, want hij verzucht ‘zie je hoe ons leven is?’

Haren

En dan is er nog de video met de titel ‘Mocro wordt aan zijn haren getrokken door politie’, die afgelopen zaterdag werd gepubliceerd. De reacties van kijkers liegen er niet om. ‘Pepperspray in de muil van die Arabier spuiten’ zegt iemand. En ‘Kanker Jood politie’ een ander. Ook in de onderbuik van de samenleving woedt het debat voort.