Europa vindt Nederlandse cellen niet goed

Volgens de mensenrechtenorganisatie van de Raad van Europa laten niet alle politiecellen in Nederland daglicht toe, terwijl dat wel zou moeten. Gevangenen moeten door een raam kunnen zien of het dag of nacht is, maar in een complex in Apeldoor is dat niet het geval.

De organisatie wil daarom dat Nederland nieuwe cellen bouwt. Ook beveelt het inspectieteam Nederland aan om te onderzoeken of er in andere politiecellen wel genoeg daglicht naar binnen komt.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn de politiecellen in Apeldoorn volgens de richtlijnen gemaakt. Ook zouden arrestanten heel goed kunnen zien of het dag of nacht is. Daarnaast wordt benadrukt dat arrestanten niet langer dan twee dagen in zo’n cel blijven. Het ministerie is dan ook niet van plan om een nieuw cellencomplex te bouwen.

Verder heeft het inspectieteam kritiek op de diepvriesmaaltijden. Veel gevangenen gooien de meeste maaltijden weg, omdat ze niet te eten zijn. De inspecteurs zetten ook vraagtekens bij het aantal vrouwelijke arrestanten, het hoogste precentage in Europa. Het totaal aantal gevangenen daalde tussen 2004 en 2010 van 20.000 naar 15.000, maar het percentage vrouwen is in de laatste tien jaar verdubbeld naar 8,7 procent.

Verder is het inspectieteam positief over omstandigheden waarin gedetineerden in Nederland vastzitten. De meeste gevangenen zitten in een eenpersoonscel en mogen werken en sporten.

Omroep Gelderland maakte een korte reportage over de cellen in Apeldoorn: