Europese actie tegen geldezels

In een gezamenlijke Europese actie naar witwassen zijn 178 verdachten aangehouden in een reeks landen. In Nederland zijn 28 moneymules opgespoord. Zij hadden hun rekening beschikbaar gesteld voor wegsluizen van 23 miljoen aan crimineel geld.

Tussen 14 en 18 november 2016 voerden verschillende handhavingsinstanties en justitiële diensten uit Nederland, Bulgarije, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Moldavië, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne voor de  tweede keer een gezamenlijke actie uit op Europees niveau, gericht op het aanpakken van (geldezels) “moneymules“. De eerste actie was in februari van dit jaar.

580 geldezels

De Nederlandse politie in de hoedanigheid van Electronic Crimes Task Force (ECTF), leidde deze actie ondersteund door Europol en Eurojust. Deze actie werd ondersteund door 106 banken en private partijen.

In totaal zijn in Europa meer dan 580 geldezels opgespoord en er zijn meer dan 1.350 slachtoffers geïdentificeerd in 350 onderzoeken geopend en ondervragingen geweest. Meer dan 95% van de transacties van moneymules zijn gelinkt aan cybercrime. In Nederland hebben in totaal zes eenheden met de actie meegedaan: Limburg, Midden-Nederland, Noord-Holland, Noord-Nederland, Rotterdam en Zeeland West-Brabant. De leeftijd van de moneymules is tussen de 17 en 59 jaar.

Ronselen

Moneymules worden gewoonlijk geronseld door criminele organisaties die hen inzetten voor het ontvangen en overhevelen van onwettig verkregen gelden (onder andere phishing) naar bankrekeningen en/of landen. Door gebruik te maken van deze moneymules hebben de criminele organisaties toegang tot gestolen goederen of geld zonder dat de identiteit van hun leden bekend wordt. De geronselde individuen voeren hun opdracht doorgaans op vrijwillige basis uit. Moneymules spelen bovendien een rol in het mogelijk maken van andere misdrijven. Door hun rekening beschikbaar te stellen aan criminelen, kan gestolen geld gebruikt worden voor de financiering van georganiseerde misdaad.