Europese actie tegen geldsmokkel via banken (UPDATE)

In een gezamenlijke actie hebben politiediensten in verschillende Europese landen 200 mensen gehoord die hun bankrekening ter beschikking stelden voor geldtransacties door criminelen. Het totale bedrag wat op deze rekeningen is gestort is zeker 7,5 miljoen euro.

Geldezels

Donderdag 25 februari zijn twee mannen (21 en 30 jaar uit respectievelijk IJmuiden en Krommenie) en twee vrouwen (beiden 18 jaar uit Purmerend en Hoofddorp) aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het witwassen. In totaal zijn vijftig Nederlanders opgepakt.

Tussen 22 en 26 februari 2016 voerden verschillende handhavingsinstanties en justitiële diensten uit België, Denemarken, Griekenland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Spanje en Portugal een eerste gezamenlijke actie uit op Europees niveau, gericht op het aanpakken van geldezels. De Nederlandse politie, in de hoedanigheid van Electronic Crimes Task Force (ECTF), leidde deze actie ondersteund door Europol en Eurojust.

Online postings

Geldezels worden gewoonlijk geronseld door criminele organisaties die hen inzetten voor het ontvangen en overhevelen van onwettig verkregen gelden (bijvoorbeeld uit phishing-operaties) naar bankrekeningen in verschillende landen. De politie constateerde in Nederland een bedrag van 8 ton is en in Europa 7.5 miljoen is.

De “vacatures” worden vaak in de vorm van een reguliere baan bekend gemaakt via online postings en sociale media. De geronselde personen voeren hun opdracht doorgaans op vrijwillige basis uit. De methode wordt gebruikt voor witwassen maar volgens de politie ook voor de financiering van georganiseerde drugshandel of mensenhandel.

Rechter

De Nederlandse verdachten mochten na verhoor het politiebureau weer verlaten en zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. De politie in Europa wil een preventieprogramma starten om te voorkomen dat mensen hun rekeningen aan criminelen ter beschikking stellen.

Mensen die optreden als geldezel kunnen bij banken op een zwarte lijst komen te staan of beschuldigd worden van witwassen of deelnemen aan een criminele organisatie en/of mede aansprakelijk worden gesteld door schade die is veroorzaakt.