Europol: Hells Angels domineren Europa nog

De Hells Angels zijn nog altijd de sterkste motorclub in Europa, maar andere motorclubs bedreigen de positie van de Hells Angels. Dat stelt Europol tegen Scandinavische media. Het aantal motorclubs groeide tot een aantal jaar geleden fors in het westen, nu breiden MC’s volgens de Europese politiedienst uit in de Balkan.

Volgens Europol handelen de meeste motorclubs in drugs. Een van de oorzaken waarom de clubs zich hebben gericht op de Balkan, is mogelijk de drugsroutes die over dit deel van het continent lopen. De meeste heroïne die in Europa wordt gebruikt, wordt uit Turkije ingevoerd en de routes lopen dan logischerwijs door de Balkan.

Over de Hells Angels werd jaren geleden al gezegd dat Turkse leden, die een belangrijke rol spelen in Duitsland, banden opbouwden met motorclubs in Bulgarije en Macedonië.

De Hells Angels zouden nog altijd de belangrijkste lijnen in handen hebben. Maar ondertussen heeft de motorclub stevige concurrentie gekregen. Niet alleen van traditionele rivaliserende clubs als de Bandidos en Outlaws, maar ook van nieuwkomers als Satudarah en Gremium MC, meldt Europol. ‘De taart blijft even groot, maar er komen meer spelers’, aldus de opsporingsdienst, die daarom vreest voor een gewelddadige strijd.

Maar er zijn ook redenen waarom de wapens niet zo snel worden opgepakt, aldus Europol. Een “oorlog” is immers slecht voor de handel, en dat weten de motorclubs ook.