Non-informatie Europol scoort

 

In de meeste media woensdagmorgen een mooi staaltje succesvolle pr. Een voorbeeld van hoe een succesvol persbericht de journalisten inpakt, de werkelijkheid vertekend weergeeft en in feite de lezers misleidt. Dinsdag avond verspreidde Europol een schallend persbericht waar feitelijk maar weinig informatie in te vinden was. Niettemin: NOS, Telegraaf, en vele anderen in binnen- en buitenland trappen erin: 30 ton drugs gevangen en 142 arrestaties!

Door @Wim van de Pol

Succes

'30 miljoen euro aan drugs, tientallen wapens, 34 landen en 142 arrestaties. Het zijn de ingrediënten van een gigantische anti-drugsoperatie in het Caribisch gebied. Het mag gezegd: 'Operation Lionfish' was een succes', zo ronkt de NOS.

Waar en wanneer dan? 

Welk succes?

Maar over welk succes spreken we hier? Europol noteert niet in welke periode deze inbeslagnames zijn geweest, zodat al die cijfers – precies – helemaal niks zeggen. Sinds welk jaar liep de operatie? Uit welke landen kwamen de verdachten? Om wat voor soort organisaties ging het? Welke routes? In welke landen zijn welke drugs gepakt?

Juichen

15 schepen, 42 wapens en 170.000 dollar aan cash is in beslag genomen. 'En dan hebben we het niet eens over de straatwaarde van de drugs: 634 miljoen euro', juicht de brave NOS. De journalisten dit het persbericht overnemen hebben geen idee. Ze weten en schrijven niet over de ernst van de kennelijk ontdekte feiten.

Zin?

Iedere dag worden namelijk overal in de wereld drugs en wapens in beslag genomen. Maar waarom is deze willekeurige greep nu zo belangrijk? Hoeveel kostte die operatie, waar wel 34 landen aan deelnamen, eigenlijk?

En wat had het voor zin? Is de War on Drugs nu gewonnen? 

Gescoord

Het persbericht over Operatie Lionfish heeft maximaal gescoord. Journalisten namen het wereldwijd over. De boodschap is dat Europol voortreffelijk samenwerkt met politiemensen in allerlei landen. Er wordt hard gewerkt aan het kennelijke gevaar dat drugshandel vormt.

Het is zuiver ter legitimering van het mijoenenbudget van Europol.

Iedereen tevreden, behalve mensen die écht willen weten hoe het zit met die War on Drugs.

Zie ook:

Plukken moet Afpakken worden

De farce van het "Dreigingsbeeld"