Europol waarschuwt voor Kinahan-kartel

De directeur van Europol Rob Wainwright noemt in een interview met de Ierse Sun de Ierse Kinahan-groep één van de meest actieve drugsorganisaties in Europa. Volgens Wainwright zijn opsporingsinstanties in heel Europa momenteel extra alert op de Kinahans.

Glock

Reden is dat deze hun gewelddadige strijd met andere criminelen nu vooral buiten Ierland uitvechten. Wainwright zegt dat de aanleiding mede de vergismoord op Trevor O’Neill was, op Mallorca afgelopen augustus. De Kinahans zijn onder meer verwikkeld in een vete met de groep rond Gerry ‘The Monk’ Hutch, die waarschijnlijk ergens in Europa is ondergedoken.

Zondagavond is in café Smokey aan het Rembrandtplein in Amsterdam Gareth C. (29) met drie anderen aangehouden. C. bleek te beschikken over een Glock-pistool met geluidsdemper die hij weggooide vlak voor de arrestatie. Ierse media spreken van een mislukte aanslag op een ‘Nederlandse Nigeriaan’ die de benen zou hebben genomen.

Flat

Volgens Wainwright is de Kinahan-gang geen zuiver Iers probleem meer maar een Europees probleem. Europol is intermediair in onder meer Spaanse, Nederlandse en Ierse onderzoeken naar de clan.

Volgens de Sun logeerde Gareth C. in een flat in Amsterdam die voorheen in gebruik was bij een leidende figuur van de Kinahans die was ondergedoken.

C. zou betrokken zijn bij drugstransporten van een grote crimineel uit Zuid-Dublin die momenteel vast zit.

Zie ook:

Ierse gruweldaden in Nederland