‘Kartel belooft 1 mio voor vangen rivaal’

De Kinahan-clan zou een miljoen euro hebben uitgeloofd voor het ontvoeren van rivaal Gerry Hutch (foto). De Ierse Independent schrijft dat het kartel wraak wil nemen om een bloedige aanval van een jaar geleden.

Martelen

De Kinahan’s willen “The Monk” Hutch levend gevangen nemen, schrijft de krant. De clan wil wraak nemen voor de moord op David Byrne, 5 februari vorig jaar in het Regency Hotel in Dublin. The Monk is daar volgens hen verantwoordelijk voor, hij zou daar ook Daniel Kinahan (foto rechts) hebben willen laten vermoorden. Een bron zei tegen de Independent: ‘Ze willen hem op een veilige lokatie martelen’. Het contract zou zijn aangeboden aan een criminele groepen in Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Voor de dood van The Monk zou 100.000 euro worden betaald.

Wraakactie

De moord op Byrne wordt gezien als en wraakactie voor de moord op Gary Hutch, in Spanje in september 2015, en een mislukte hit op Gerry Hutch drie maanden later op het Spaanse eiland Lanzarote. In de vete zijn tot nu toe waarschijnlijk elf mensen gedood, onder wie twee onschuldigen. Op één na waren alle slachtoffers van de groep van Hutch. Gerry Hutch wisselt volgens politiebronnen, tegen de Independent, voortdurend van verblijfplaats binnen Europa. Hij wordt door de gardaí verdacht van het uitlokken van de aanslag in het Regency Hotel, onder meer op basis van afgeluisterde gesprekken. Overigens werd in september in Spanje hiervoor een andere verdachte aangehouden.

Mink Kok

Eén bron vertelde aan de Independent dat de Kinahans Hutch er al lang van verdenken te praten over rips die de Kinahans op hun geweten zouden hebben. Deze bron stelt dat de Nederlandse crimineel Mink Kok (55) die in Libanon woont door de Kinahans bedrogen zou zijn. De krant schrijft dat Mink Kok al zaken deed met Christy Kinanhan vanaf de vroege jaren negentig. Kok’s zwagers, de broers Koleilat Dalbi, deden ook zaken met het Kinahan-kartel. Volgens de bron van the Indepenedent probeerde Daniel Kinahan Kok en zijn drugsconnecties in Zuid-Amerika uit te schakelen. Hij deed dat volgens de bron door in augustus 2013 ‘Kok’s bagmanFrank Scharrenberg (“Pannekoek”) in Marbella te laten vermoorden. Volgens de bron wist Hutch van deze moord, en ook van andere moorden en was Daniel Kinahan bang dat hij dat dit door zou vertellen, bijvoorbeeld aan Mink Kok, stond hij daarom Hutch naar het leven.

Hutch had ook informatie dat de Kinahan’s 30 kilo cocaïne hadden gestolen van een andere Nederlandse groep, en daarvoor anderen de schuld gaven. Sinds 2009 waren er – schrijft The Independent – al ruzies tussen Hutch en de Daniel Kinahan, over criminele winsten.