Ex-kopstuk MC Bandidos vrijgesproken voor afpersing

Het 57-jarige ex-kopstuk van het Alkmaarse chapter van motorclub Bandidos, Harold K. uit Broek op Langedijk, is vrijgesproken voor afpersing. Het andere ex-kopstuk, de 43-jarige Hamid M. uit Heemskerk, is door de rechtbank Haarlem veroordeeld voor afpersing.

Vrijspraak

Beide ex-kopstukken stonden voor de Haarlemse rechtbank voor het afpersen van een aspirant-lid van de motorclub. Het afpersingsslachtoffer vertelde dat hij met ijzeren staven was mishandeld en werd bedreigd. De zaak stamt al uit 2014.

De officier van justitie had tegen Harold K. 270 dagen waarvan 229 voorwaardelijk geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij. Volgens het Noord-Hollands Dagblad vinden de rechters dat K.’s handelwijze ten tijde van de kwestie ’meer dan een zweem van betrokkenheid ademt’ bij de afpersing van het aspirant-motorclublid. Alleen is er onvoldoende bewijs tegen de Broek op Langedijker voor een veroordeling.

Lichtere straf

Tegen Hamid M. daarentegen had het Openbaar Ministerie vijftien maanden geëist. Hamid M. is voor de afpersing veroordeeld, maar krijgt slechts een gevangenisstraf van 72 dagen opgelegd. En omdat M. al in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet meer de gevangenis in. Wel moet hij 240 uur verplicht werken.

Zie ook:

‘Bandidos persten hangaround af’
OM eist celstraffen tegen MC leden om afpersing