Exclusief: FBI hielp Nederland bij oppakken terreurverdachte
Een nieuwe terroristische aanslag in Parijs en een aanval met drones. Dat waren de onderwerpen die de 24-jarige Rotterdammer Abdul Ü. besprak met jihadisten via chatgroepen. De FBI tipte de Nederlandse politie, die de man op oudjaarsdag 2018 arresteerde. Dat blijkt uit rechtbankstukken die in bezit zijn van Crimesite.
Door Vincent Verweij
Abdul Ü. werd geboren in Vlaardingen en is van Turkse afkomst. Hij studeert aan de Technische Universiteit in Delft en liep op het moment van zijn aanhouding stage bij een bedrijf. Daar viel de Dienst Speciale Interventies van de politie op de laatste dag van 2018 met groot machtsvertoon binnen.
Feest
Abdul Ü. bleek in gesprekken op de versleutelde chat-app Telegram verschillende plannen te bespreken voor terroristische aanslagen. Hij stelde voor om met een groep van vijftien man ‘een feest te geven’ in Parijs ‘omdat er dan veel lawaai is’. Het vuurwerk tijdens de jaarwisseling zou een ideale dekmantel zijn voor zo’n aanslag, omdat de explosies en schoten dan niet zo snel zouden worden opgemerkt.
Huiszoeking
Of er daadwerkelijk een aanslag op handen was die avond in Parijs, is maar de vraag. Tijdens de huiszoeking bij Ü. werden geen wapens of explosieven gevonden. Ook zat hij op oudjaarsdag gewoon op zijn stageplek en maakte hij geen aanstalten om naar Parijs te gaan. Er waren ook geen trein- of vliegtickets geboekt. (tekst loopt door onder advertenties)
Infiltranten
Het was de FBI die de Nederlandse autoriteiten op het spoor zette van de terrorisme-verdachte. Volgens Kate Lans (foto rechts), de advocaat van Abdel Ü., had de Amerikaanse federale politie waarschijnlijk infiltranten in de chatgroepen. Volgens de raadsvrouw waren de plannen voor een aanslag niet concreet en meer een kwestie van onhandigheid, vertelt ze aan Crimesite.
‘Mijn client lijdt aan autisme en was gefascineerd door het gemak waarmee hij in contact kon komen met extremisten via chatgroepen. Hij heeft onhandige dingen gezegd tijdens die chatgesprekken. Hij is zelf gelovig maar zeker niet geradicaliseerd. Er zijn ook geen wapens of explosieven bij hem gevonden.’
Drones
Abdul Ü. deelde ook informatie over drones en speculeerde hoe die te bewapenen. Iets waarvoor de Nationaal Coordinator Terrorisme in 2017 waarschuwde. Ü. downloadde verder video’s van onthoofdingen en executies. Hij wordt door het Openbaar Ministerie gezien als een aanhanger van Al Qaeda. Hij zou minstens één keer naar Syrie zijn afgereisd, maar volgens zijn advocaat is dat onjuist en zou hij daar alleen over gesproken hebben maar er niet zijn geweest.
TA Vught
Eerder deze week was er een pro-forma zitting bij de Rotterdamse rechtbank in de zaak van Abdul Ü. De inhoudelijke behandeling start in november. Een verzoek om hem vrij te laten werd door de rechtbank afgewezen, Abdul Ü. blijft zitten op de terroristen-afdeling van de gevangenis in Vught.
Landelijk Parket
De woordvoerder van het landelijk parket van het openbaar ministerie, Wim de Bruin, bevestigt tegenover Crimesite de feiten waarvan Abdel Ü. verdacht wordt. Hij was aanwezig bij de pro-forma zitting eerder deze week bij de Rotterdamse rechtbank. Op de vraag of er daadwerkelijk aanslagen zijn voorkomen, wil hij op dit moment niet in gaan.