Exit “Rembrandt-zaak” Philips-villa

De zaak van de gestolen “Rembrandt” uit de Eindhovense Philips-villa is definitief als een kaassoufflé in elkaar gezakt. Woensdag eiste de officier van justitie voor de rechtbank in Den Bosch een minimale straf wegens poging tot witwassen tegen een oud-politieman.

Retourneren

In 2014 braken onbekenden in op het terrein van de beveiligde villa van de familie Philips in Eindhoven. Er verdween een aantal kunstvoorwerpen. Peter de J. (60) bood volgens het Openbaar Ministerie vorig jaar aan de conciërge van de Philips-villa aan om de kunst in ruil voor geld te retourneren.

Geen Rembrandt

Het leek heel wat. Maar ten eerste bleek er geen Rembrandt in het spel te zijn, enkel een replica van een werk van een leerling. En ook een gestolen klok was niet van de grootse waarde die eerder in de kranten was opgetikt. Van miljoenen euro’s was dus geen sprake. De betrokken verzekeringsmaatschappij bleek ook niet werkelijk geïnteresseerd.

Adriaans

Verder bleek dat het niet Peter de J. was die in contact met de rovers stond maar dat de bekende Eindhovenaar Toon Adriaans door deze onbekenden was benaderd. Adriaans had op zijn beurt met De J. gebeld. Diens advocaat Bert de Rooij reageerde al direct met de boodschap dat De J. alleen maar wilde helpen om de stukken terug te bezorgen.

Mild

Niettemin zette het Openbaar Ministerie de zaak door. Woensdag werd in het requisitoir duidelijk dat er in de ogen van justitie nog altijd sprake is van bewezen strafbaar handelen in de vorm van ‘medeplichtigheid van poging tot witwassen’ door De J..

De J. is eerder ontslagen bij de politie wegens onheus optreden als hulpofficier van justitie en ook veroordeeld. De strafeis was nu toch mild: een celstraf gelijk aan het voorarrest van 17 dagen.

Sjieke eis

Advocaat De Rooij: ‘Gelet op oordeel dat de officier ervan uitgaat dat het feit bewezen is vind ik het een sjieke eis. Ik vind zelf overigens dat het niet bewezen is. Want er was geen begin van uitvoering van de poging tot witwassen. Er zijn alleen oriënterende gesprekken geweest. Niet elk beginnetje is een strafbaar begin van uitvoering.’

Uitspraak over twee weken.

Wie de inbraak in de Philips-villa pleegde en wie de voorwerpen in bezit heeft blijft een raadsel. Toon Adriaans keek vanaf de publieke tribune toe.