Explosies bij woonhuizen in Alkmaar en Leerdam (UPDATE)

In de nacht van zaterdag is er een explosie geweest bij een huis aan de Stalpaertstraat in Alkmaar. Er raakte niemand gewond maar het pand werd flink beschadigd. De politie kreeg rond 03.45 een melding over de ontploffing. Ook in Leerdam ging een zwaar explosief af bij een huis.

Weggeblazen

Ter plaatse zagen agenten onder andere dat de voordeur was weggeblazen door de klap en dat er ramen waren gesneuveld. Er waren op het moment van de ontploffing drie bewoners aanwezig.

Nadat de situatie bij het pand veilig werd verklaard is er een onderzoek ingesteld. Hierbij werd forensisch onderzoek gedaan en een buurtonderzoek gehouden. Over de daders is niets bekend. Er zijn geen verdachten aangehouden.

Zwaar vuurwerk

In Leerdam ontplofte in de nacht van vrijdag op zaterdag ook een explosief bij een woning. Dat gebeurde aan de Patrimoniumstraat. Er raakte niemand gewond. Omstreeks 02.05 werd de bewoonster van de woning gewekt door een enorme knal. Volgens de politie is er ‘een zwaar explosief’ bij de woning tot ontploffing gebracht. Na onderzoek bleek dat het ging om een zelfgemaakt explosief van zwaar vuurwerk.

De ravage die was ontstaan was zo fors dat de bewoonster (55) niet meer in de woning kon blijven. Zij is elders ondergebracht.

Over de daders is niets bekend geworden.

Er is vooralsnog geen verband te leggen tussen de ontploffingen in Leerdam en Alkmaar.