Explosie bij ‘drugshol’ in Amsterdam (UPDATE2)

Kort voor 00.15 was er in de nacht van donderdag op vrijdag een explosie bij een woonhuis in Amsterdam-Zuid. De ontploffing was in de Talmastraat in De Pijp maar was ook in andere stadsdelen te horen. Er is volgens de politie niemand gewond geraakt. Volgens buurtbewoners was het doelwit een drugspand waar al eerder een politie-inval en andere geweldsincidenten zijn geweest.

Ruiten

Op het moment van de explosie waren er wel bewoners aanwezig in de woning. Bij een woning op de benedenverdieping waren de ruiten eruit geblazen en op de stoep ontstond een brandje.

Verder werd een auto die voor de woning stond door de explosie beschadigd. Medewerkers van de brandweer, Team Explosieven en Verkenning Eenheid (TEV), Explosieven en Ontruimingsdienst (EOD) en Forensische Opsporing (FO) zijn ter plaatse gegaan en hebben onderzoek gedaan.

Drugshol

Een bewoner zegt tegen Crimesite dat er ‘een drugshol’ in de straat zit en dat de aanslag daarvoor was bedoeld. De bewoner: ‘Burgemeester Halsema moet ingrijpen. Er wordt gedeald. Er wordt hier ingebroken. Er wordt ’s nachts geschreeuwd op straat door mensen die geld willen of drugs. Er zijn vechtpartijen. De politie heeft er recent ook een inval gedaan in het pand en er zijn wapens gevonden. Er zijn hier al verschillende mensen verhuisd die alle overlast niet meer aan konden.’

De bewoner zegt de gevel trilde door de kracht van de explosie (‘de gevel trilde’). Hij zegt van een medewerker van de EOD te hebben gehoord dat het ging om een ‘zwaar explosief dat niet in een woonbuurt thuishoort.’

Maar volgens de politie is de knal vermoedelijk veroorzaakt door een combinatie van een molotovcocktail en zwaar vuurwerk.