Fayrouz: bezoekers uit ‘de liquidatiewereld’

De gemeente Amsterdam heeft waterpijpcafé Fayrouz gesloten. Volgens de burgemeester is het ‘aannemelijk’ dat het afgehakte hoofd op enige manier verband houdt met Fayrouz. Veel bezoekers van de lounge begeven zich volgens de gemeente ‘in de liquidatiewereld’.

Golf

Daarmee is het openblijven van Fayrouz een ‘gevaar’, aldus de gemeente. Of Nabil Amzieb ook een bezoeker was van Fayrouz is de vraag. Hoe dat ook zij. De lounge was betrokken in een dossier over een liquidatie en over een voorbereiding van een liquidatie.

Op 22 maart 2014 verliet de 30-jarige Mohammed El Mayori (foto rechts) de Fayrouz Lounge aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid rond 02.00. Hij sloeg de hoek om de Karperweg in, een doodlopende straat naast het terrein van de GVB-remise. Daar kwam hij onder vuur te liggen van twee mannen met donkere jassen en bontkragen die er in een Volkswagen Golf vandoor gingen. Die vluchtauto werd later teruggevonden bij de politieschool op de Sloterweg. De politie maakte uit getuigenverklaringen op dat de daders zeker anderhalf uur bij de hoek van de Karperweg en de Amstelveenseweg hebben staan wachten.

El Mayori zou moeten optreden als getuige in de rechtszaak tegen Benaouf A. over een moord in Antwerpen.

BMW

Op 6 juni vorig jaar is volgens de rechtbank Amsterdam een liquidatie  van een persoon die op bezoek was in Fayrouz verijdeld. ’s Nachts stapte deze op de Karperweg in een donkere BMW. Uit camerabeelden bleek dat een andere (gestolen) BMW met daarin Heinrich A. en Gökhan C. deze BMW volgde. Volgens de politie volgde er daarop een toevallige aanhouding omdat agenten zagen hoe A. en C. de BMW probeerde bij te houden. In de nabijgelegen Zeilstraat werd de de gestolen BMW met A. en C. aangehouden. De andere BMW verdween.

Zeven en acht jaar

Volgens de rechtbank waren Heinrich A. en Gökhan C. van plan een moord uit te voeren. In hun auto lagen automatische wapens, pistolen en een geluidsdemper lagen. Ook werd er een fles benzine, toiletpapier en een aansteker gevonden. Daarmee zou de auto mogelijk in brand worden gestoken. Heinrich A. droeg een kogelwerend vest. De twee kregen een celstraf van zeven en acht jaar.

Martha

De politie rekende C. tot de groep rond de geliquideerde crimineel Gwenette Martha. Fayrouz stond bekend als een locatie waar personen van de kring van de rivaliserende Benaouf A. vaak kwamen. Wie de persoon was die de twee zouden hebben willen liquideren is nooit bekend geworden.

Portiek

Overigens was een verderop aan de Amstelveenseweg gelegen belwinkel een plaats waar Gwenette Martha geregeld kwam. Martha deed in december 2013 aangifte van poging tot moord omdat hij tijdens een wandeling in de buurt zou zijn bedreigd door een persoon die uit een portiek opdook en hem had willen beschieten. Het pistool van de aanvaller weigerde, aldus Martha. Een half jaar later, in mei 2014, is Martha alsnog geliquideerd.