FBI kan opnieuw beginnen: Silk Road 3 in de lucht

De FBI rolde de afgelopen week voor de tweede keer de online illegale marktplaats Silk Road op, maar lijkt nu alweer opnieuw te kunnen beginnen. Inmiddels is de derde versie van Silk Road, door de oprichters ‘Silk Road Reloaded’ genoemd, al in de lucht. Er wordt bovendien al illegale waar aangeboden.

De FBI haalde ook het forum van Silk Road 2 offline, in de hoop dat het voor gebruikers van de online zwarte marktplaats moeilijker werd om een doorstart te maken. Dat lijkt dus niks te hebben uitgehaald.

Inmiddels is ook het forum weer online, waardoor gebruikers van Silk Road niet alleen met elkaar kunnen handelen, maar ook kunnen overleggen. Inmiddels hebben tientallen personen bij elkaar al honderden items te koop aangeboden via Silk Road. Het gaat onder meer om drugs.

Silk Road is alleen te bezoeken via het Tor-netwerk, dat internetverkeer min of meer anonimiseert. Daardoor is het voor opsporingsinstanties erg moeilijk om de servers te vinden en de gebruikers van Silk Road te lokaliseren. De laatste keer wist de politie Silk Road te ontmantelen met een undercover actie. De FBI zegt al in de groep te zijn geïnfiltreerd voordat Silk Road 2 online ging.