Feds willen merk Mongols MC afpakken

De federale autoriteiten in de Verenigde Staten proberen in een strafzaak voor de rechtbank in Los Angeles de colors van de Mongols MC te verbieden omdat de MC een gevaar voor de rechtsstaat zou zijn. Het is voor het eerst dat een MC wordt aangepakt middels het Amerikaanse merkenrecht. Onder juristen leven twijfels.

2008

In de dagvaarding voor de rechtbank in Los Angeles staat een groot aantal verdenkingen tegen Mongols-leden, voor onder meer afpersingen, poging moord en zedenfeiten. De eis om de colors te verbieden is daarnaast gebaseerd op een grote federale actie van het Bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens (ATF) en een rechtszaak die begon in 2008. Toen werden in zeven staten Mongols opgepakt in de zogeheten Operation Black Rain. De veroordeelde hoofdverdachte was de toenmalige Mongols-president Ruben “Doc” Cavazos.

Legale onderneming

Het was Cavazos die het merk van de Mongols registreerde en juridisch vastlegde en ook de MC registreerde bij de kamer van koophandel in Californië, als een legale onderneming. De politie nam tijdens Black Rain ook vestjes, jasjes en emblemen van de Mongols in beslag. Maar tijdens de rechtszaak besliste de rechter dat de autoriteiten deze patches niet in beslag had mogen nemen. De staat had eerder betoogd dat de colors een rol spelen bij het uitvoeren van criminele feiten en de criminele organisatie.

Bad standing

De Mongols verwijzen in de huidige rechtszaak dan ook naar de eerdere strafzaak en hun recht colors te mogen dragen. Verder zijn Cavazos, en zijn zoon Ruben “Lil Rubes” Cavazos bad standing uit de club gezet samen met andere verdachten, die straffen van enkele maanden tot tientallen jaren kregen.

Vrijheid van meningsuiting

In de Verenigde Staten onderzoeken de autoriteiten sinds een jaar of tien serieus de mogelijkheden bepaalde MC’s te verbieden. Juridisch zal de zaak neer gaan komen op de afweging tussen aan de ene kant de rechten van burgers op vrijheid van meningsuiting. En aan de andere kant het argument van de staat dat 1% MC’s zichzelf identificeren als personen die zich niet aan de wet houden, aantoonbaar crimineel zijn en aldus een ‘clear and present danger’ voor de samenleving vormen.

Collectief lidmaatschap

De jurisprudentie voor de Amerikaanse Hoge Raad is volgens juristen niet eenduidig in vergelijkbare zaken. Een specialist op het gebied van merkenrecht en eigendomsrecht, hoogleraar Rebecca Tushnet, van Georgetown University, zegt dat de federale overheid inderdaad merken kan verbieden, maar er dat er wel beperkingen zijn. De autoriteiten kunnen in de VS volgens haar geen mensen arresteren op straat omdat ze een patch dragen. Het is namelijk zo dat een merk niet geheel beschermd is door het recht op vrijheid van meningsuiting maar een uiting van collectief lidmaatschap wel.

Ook in Nederland bezint de overheid zich weer op de mogelijkheid 1% MC’s te verbieden. Eerder is het mislukt de Hells Angels als een criminele organisatie te verbieden. Zie meer achtergronden hier.

Zie ook:

Mongols MC openen chapter in Amsterdam