FIOD arresteert oudere zwartspaarders

De FIOD heeft afgelopen week elf verdachten aangehouden in de onderzoeken naar het witwassen en zwartsparen met buitenlandse debet- en creditcards. In totaal zijn tien woningen doorzocht. De personen worden allen verdacht van (gewoonte) witwassen en belastingfraude. Het gaat om oudere verdachten. 

Buitenlandse rekening

In augustus waren er al invallen geweest in drie onderzoeken waarbij onder meer administratie in beslag was genomen, maar geen arrestaties. De verdachten maakten allen maakten gebruik van een debet- of creditcard van een buitenlandse rekening, maar zij gaven geen buitenlands vermogen op bij hun belastingaangiften.

Oudere verdachte

Op dinsdag zijn vier woningen in de omgeving van Haarlem doorzocht. Twee mannen van 70 en 72 jaar oud en een 73-jarige vrouw zijn aangehouden. In de omgeving van Rotterdam is dinsdag ook een woning doorzocht en een 59-jarige man is aangehouden en een 57-jarige vrouw is gehoord. Op woensdag zijn twee woningen in Zoetermeer doorzocht. Een 71-jarige man en een 54-jarige vrouw zijn aangehouden. Op donderdag zijn twee woningen in de omgeving van Eindhoven doorzocht. Vier verdachten zijn aangehouden, het gaat om twee mannen van 62 en 65 jaar oud een twee vrouwen van 60 en 63 jaar oud. In de omgeving van Leiden is een 69-jarige man aangehouden. Zijn woning is doorzocht.

Ferrari

Alle verdachten hebben met de buitenlandse betaalkaart tienduizenden euro’s contant opgenomen bij de pinautomaat. Daarnaast deden zij grotere aankopen met de betaalkaarten, zoals bijvoorbeeld voor 7000 euro winkelen bij een groot warenhuis. Er is beslag gelegd op bijna 90.000 euro contant geld (deels verstopt in een verborgen ruimte), onroerend goed, bankrekeningen en een Ferrari, een Aston Martin en een motorfiets, omdat misdaad niet mag lonen.

Functioneel parket

De strafrechtelijke onderzoeken staan onder leiding van het functioneel parket. De onderzoeken zijn gestart naar aanleiding van een analyse van de Belastingdienst van gegevens van betalingen die belastingplichtigen in Nederland doen met buitenlandse betaalkaarten. Daarbij wordt gekeken of de kaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald.

Omvang

Er zijn belastingplichtigen die beschikken over niet-aangegeven buitenlands vermogen. De exacte (financiële) omvang van het nalevingstekort is onbekend maar wordt hoog ingeschat. De schatkist loopt zo inkomsten mis. De herkomst van de gelden die zijn gestald op rekeningen in het buitenland is vaak moeilijk te controleren. De kans bestaat bijvoorbeeld dat de gelden uit misdaad verkregen zijn, aldus het parket.

Meer boetes

Het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Belastingdienst werken samen in dit project. Het doel is om gezamenlijk tot een rijksbrede en integrale aanpak van dit verschijnsel te komen. De Belastingdienst betrekt komende periode meer kaarthouders in haar toezicht. De verwachting is dat dit tot meer belastingaanslagen en boetes gaat leiden en mogelijk ook tot strafrechtelijke onderzoeken. Belastingplichtigen met verzwegen inkomsten en/of (buitenlands) vermogen kunnen gebruik maken van de zogenoemde ‘inkeerregeling’. De inkeerregeling houdt in dat mensen hun tot nu toe niet gemelde inkomen of vermogen bij de Belastingdienst kunnen aangeven. Met ingang van 1 juli 2015 bedraagt de boete 60% van de ontdoken belasting. Als de Belastingdienst zelf ontdekt dat mensen verzwegen inkomen of vermogen hebben, kan de boete oplopen tot 300%.