FIOD: Grote faillissementsfraude opgedoekt

De FIOD heeft woensdag vier verdachten aangehouden in een grot onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezig houdt met onder meer stelselmatige faillissementsfraude, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Dat heeft het functioneel parket bekend gemaakt. De verdachten waren vermoedelijk betrokken bij een groot aantal faillissementsfraudes. Schuldeisers van lege BV's zijn benadeeld voor miljoenen euro's.

Limburg

De hoofdverdachte is een 50-jarige BV-opkoper uit de Duitse plaats Goch. Hij verbleef op een adres in Venray. De rechter-commissaris in Arnhem heeft hem vandaag in bewaring gesteld voor 14 dagen. De man gaf vermoedelijk leiding aan de criminele organisatie. De andere aangehouden verdachten zijn een 52-jarige man uit het Limburgse Ysselsteyn, een 51-jarige vrouw uit Venray en een 51-jarige man uit Apeldoorn. Zij verleenden vermoedelijk hand- en spandiensten aan de hoofdverdachten. Zij zitten vast voor verhoor.

Failliet

Het verloop van de feiten was steeds hetzelfde. Er werd een BV gekocht voor een symbolisch bedrag en kort daarna ging het bedrijf failliet. Het vermoeden is dat de verdachten alles van waarde aan de boedel onttrokken, zoals vrachtauto's, auto's, een boot, de inventaris en geld op bankrekeningen. Daarnaast werden goederen besteld op naam van de BV, waarvan de facturen vervolgens nooit werden voldaan. Op verzoeken van de curator om administratie dan wel informatie te verstrekken, geven ze geen gehoor. De schuldeisers hebben daarna het nakijken.

Aangifte

Voor het onderzoek door de FIOD zijn er zes faillissementen uitgelicht. In alle zes de gevallen had de curator aangifte gedaan van faillissementsfraude. Het gaat om twee transportbedrijven uit Haarlem en Heerlen, een bouwbedrijf uit Dodewaard, een Groothandel en handelsbemiddelaar uit Echt, een uitzendbureau uit Dodewaard en een consultancybureau uit Parnu in Estland. De FIOD doorzocht zes woningen in Venray, Oirlo, Ysselsteyn, Boxmeer en Apeldoorn. Ook drie recreatiewoningen in Wanssum zijn doorzocht en zeven bedrijfspanden in Venray, Ysselsteyn, Swolgen, Heijen en Apeldoorn. 

Weinig budget

Aan bestrijding van faillissementsfraude wordt in Nederland lang niet zoveel aandacht besteed als aan bestrijding van drugshandel. Het betekent dat er relatief weinig zaken worden aangepakt en opgelost. Dat is opmerkelijk omdat faillissementsfraude schade toebrengt aan de Nederlandse economie. Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Het functioneel parket, waar de grote fraudezaken worden geïnventariseerd en aangepakt, schrijft: 'Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij op verschillende vlakken schade toe.'