FIOD: man uit Beverwijk sluisde 100 miljoen euro weg

De FIOD heeft dinsdag bekendgemaakt dat er op 15 november een 34-jarige man uit Beverwijk is aangehouden die voor 100 miljoen euro aan geld zou hebben weggesluisd uit Nederland. Hij man wordt onder andere verdacht van witwassen en het zonder vergunning aanbieden van betalingsdiensten, ook wel ondergronds bankieren genaamd. De woning van de man is doorzocht, evenals twee bedrijfspanden in Beverwijk, een winkelpand in Amsterdam en een loods in Assendelft.

(beeld is uit archief)

Coördinerende rol

Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, twee auto’s, een woning, sieraden en ruim 50.000 euro in contanten.

De man was uit een eerder onderzoek van de FIOD naar carrouselfraude met btw, en witwassen, naar voren gekomen. Het onderzoeksteam vermoedt dat de man geld aannam van mensen die aanzienlijke contante geldbedragen wilden versturen naar het buitenland. Het lijkt er volgens de FIOD op dat hij in Nederland een coördinerende rol in een crimineel netwerk had.

100 miljoen euro

Op hoogtijdagen zouden er transacties van enkele miljoenen per dag zijn geregeld. De man zou vanaf maart 2019 tot nu honderden transacties met een totale waarde van ruim 100 miljoen euro te hebben verricht. Sommige transacties werden ook via cryptovaluta gedaan. Vermoedelijk stuurde de man geldkoeriers aan die geld ophaalden en transporteerden. Waarschijnlijk heeft het geld een criminele herkomst.

Om te mogen bankieren is een bankvergunning vereist. Als aanbieder van betalingsdiensten was de verdachte verplicht klantenonderzoek te doen. De FIOD denkt dat hij dat niet heeft gedaan.