FIOD neemt 45 miljoen sigaretten in beslag

Donderdag heeft de FIOD vier mensen aangehouden en 45 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. Er is volgens de dienst door een criminele organisatie voor zeker circa 11 miljoen euro aan belasting ontdoken.

Loodsen

Er zijn doorzoekingen gedaan in kantoren, loodsen en woonhuizen in Barendrecht, ’s-Gravendeel, Meerkerk, Rotterdam, Rijswijk en Schiedam. Daar werd beslag gelegd op administratie, 130.000 euro contant geld, twee vrachtwagens, een bankrekening en ongeveer 45 miljoen illegale sigaretten. Ook is een vrachtchauffeur in Rotterdam aangehouden. Zijn vrachtwagen was woensdagavond in een van de loodsen geladen met illegale sigaretten.

Criminele organisatie

De gearresteerde mannen zijn 47, 56, en 58 jaar oud. Ze worden verdacht van grootschalige sigarettensmokkel.

De FIOD was een strafrechtelijk onderzoek gestart omdat de dienst vermoedde dat er in Nederland een criminele organisatie bezig was met de smokkel van sigaretten. Wanneer het onderzoek is begonnen vermeldt de FIOD niet.

Deze organisatie liet volgens de FIOD via zeecontainers sigaretten naar Nederland komen. Op de bijbehorende transportdocumenten stond dat de sigaretten vervolgens naar een land buiten de EU zouden gaan. Maar tijdens het vervoer in Nederland werden echter bijna alle sigaretten uit de containers gehaald en illegaal op de Nederlandse en Europese markt verkocht, zonder dat er accijns- en omzetbelasting werd betaald.

Bestelbus

Eerder in dit onderzoek zijn begin november al in een bestelbus onveraccijnsde sigaretten aangetroffen die mogelijk ook door de verdachten gesmokkeld zijn. Daarna zijn doorzoekingen gedaan in een loods en woning in Bleiswijk en Krimpen a/d IJssel en zijn 7,6 miljoen sigaretten en 13.700 euro contant geld in beslag genomen.

De FIOD werkt in dit onderzoek samen met de Nederlandse en Belgische douane. Het onderzoek wordt nog voortgezet en meer aanhoudingen binnen de criminele organisatie worden door de FIOD niet uitgesloten.