FIOD vermoedt witwassen bij neckermann.com

De FIOD heeft maandag zes verdachten aangehouden en diverse doorzoekingen verricht in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Het zou om directeuren van webwinkel neckermann.com gaan (niet te verwarren met het reisbureau).

5 miljoen euro

Volgens het functioneel parket is het onderzoek gestart na meldingen bij de Financial Intelligence Unit (FIU) over bepaalde contante stortingen. Verdachten en hun bedrijven hadden volgens het Openbaar Ministerie de beschikking over grote sommen contant geld, terwijl het vermoeden bestaat dat daar geen legale inkomsten tegenover staan. Het gaat om een bedrag van ruim 5 miljoen euro.

RTL schrijft dat de directeuren van het bedrijf en die van moederbedrijf Readen zijn meegenomen voor verhoor.

4 mannen en 2 vrouwen

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de aangehouden 4 mannen variërend in leeftijd van 28 tot 64 jaar en 2 vrouwen van 59 en 76 jaar zijn. De FIOD doorzocht bedrijfspanden en woningen in Almere, Drachten, Naarden, Hilversum, Loosdrecht en Lunteren. Ook waren er doorzoekingen in een bedrijfspand en woning in ’s-Gravenvoeren in België. Er is beslag gelegd op administratie en computers.

Ongebruikelijke transacties

Om het witwassen van geld of terrorismefinanciering moeilijker te maken, moeten banken, andere financiële instellingen, notarissen, accountants en belastingadviseurs, autohandelaren en botenverkopers ongebruikelijke transacties melden bij de FIU. De FIU beoordeelt vervolgens of de ongebruikelijke transactie verdacht is. Als een transactie verdacht kan die nader onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.