Flink hogere straffen voor Brabantse achtervolging en schietpartij (VIDEO)

Het gerechtshof in Den Bosch heeft twee mannen voor een schietpartij tot veel zwaardere straffen veroordeeld dan de rechtbank. De schietpartij met automatisch vuur was op de openbare weg bij een woonwagenkamp in Lithoijen. Twee mannen van 57 jaar en 41 jaar krijgen acht jaar en zes maanden cel.

Automatisch geweer

De rechtbank strafte de mannen in 2015 met een celstraf van zeven jaar. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep voor beide verdachten zes jaar en zes maanden geëist.

Op 15 januari 2014 vond er op de Kennedybaan in Lithoijen een achtervolging plaats waarbij met een automatisch geweer en een automatisch pistool schoten werden gelost. Er waren drie auto’s betrokken bij de achtervolging: een Volkswagen, een BMW en een Audi. Vanuit de Volkswagen werd meerdere keren op de BMW geschoten terwijl de Audi de BMW van de weg probeerde te drukken.

De achtervolging vond plaats in de ochtend, terwijl mensen onderweg waren naar school of werk.

Nauwe samenwerking

Het hof vindt bewezen dat beide verdachten in de Volkswagen zaten toen het incident plaatsvond. Wie de auto bestuurde en wie er schoot, is voor de bewezenverklaring en de strafbepaling niet relevant. De verdachten hebben allebei een even grote rol in het delict. Het feit dat ze samen op de vlucht sloegen, ziet het hof als extra aanwijzing voor een nauwe samenwerking tussen de mannen.

Hogere straffen

Het hof komt door een aantal overwegingen tot hogere straffen. Het gerechtshof vindt dat er onaanvaardbare risico’s zijn ontstaan voor andere weggebruikers, waaronder schoolgaande kinderen, door de achtervolging, de schotenwisseling en de daaropvolgende vlucht voor de politie.Bovendien gebruikten de mannen zeer zware wapens. Slechts door toeval zijn er geen slachtoffers en is er alleen materiële schade. Een incident als dit werkt angst en gevoelens van onveiligheid in de hand en wordt door de samenleving als zeer schokkend ervaren, aldus het hof.