Zeven jaar cel voor schietpartij in Lithoijen

De rechtbank in Den Bosch heeft een 37-jarige man uit Gendt en een 52-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar omdat ze betrokken waren bij een schietpartij in Lithoijen in januari vorig jaar. Dat is hoger dan de eis.

BMW

Ook een 44-jarige man uit Delfzijl moet 42 maanden de cel in voor zijn aandeel in het incident. Een 53-jarige Rotterdammer werd vrijgesproken. Bij het schietincident in januari vorig jaar waren drie auto’s betrokken: een Volkswagen, een Audi en een BMW. Tijdens een achtervolging werd er vanuit de Volkswagen met daarin de 37-jarige en de 52-jarige man verschillende keren geschoten op de BMW. In die auto zaten vier personen onder wie de twee andere verdachten. De Audi probeerde enkele keren om de BMW van de weg te drukken.

Bestuurder

Uit de bewijsmiddelen blijkt volgens de rechtbank niet wie van de twee mannen de bestuurder van de Volkswagen of de schutter was, maar dat acht de rechtbank ook niet relevant. Omdat de mannen nauw en bewust samenwerkten, was er sprake van medeplegen en zijn ze even strafbaar voor het incident. De auto’s reden op korte afstand van elkaar en volgens de rechtbank bestond er een aanmerkelijke kans dat de schutter één of meer inzittenden van de BMW dodelijk zou raken. De schutter en de bestuurder aanvaardden deze kans en maakten zich daarmee schuldig aan een meervoudige poging tot doodslag.
Ook acht de rechtbank bewezen dat de bestuurder van de Volkswagen en de tot op heden onbekend gebleven bestuurder van de Audi nauw en bewust hebben samengewerkt. Dit baseert de rechtbank op de wijze waarop de twee auto’s tijdens de achtervolging de BMW hebben ingeklemd.

Schotrestenonderzoek

De 44-jarige man in de BMW heeft ten minste eenmaal geschoten en is daarom schuldig aan een poging tot doodslag. De rechtbank kan op basis van de bewijsmiddelen niet bewijzen dat ook de 53-jarige man in die auto daarvoor strafrechtelijk verantwoordelijk is. Uit het schotrestenonderzoek kan hoogstens worden afgeleid dat hij bij het schietincident aanwezig was. In het dossier zit geen informatie waaruit blijkt dat de mannen samenwerkten of dat de 53-jarige man wist dat de ander een vuurwapen had en dit zou gebruiken. Van medeplegen is dus geen sprake en daarom spreekt de rechtbank hem vrij van een poging tot doodslag.

Ernst

De rechtbank rekent het de mannen zwaar aan dat er vanuit rijdende auto’s met zware vuurwapens op de openbare weg werd geschoten. Bovendien gebeurde dit ’s ochtends terwijl mensen onderweg waren naar hun werk of school. Daardoor veroorzaakten de verdachten ook voor andere weggebruikers onaanvaardbare risico’s. Het is slechts door toeval dat iedereen ongedeerd is gebleven. Daarom legde de rechtbank aan de 37-jarige en de 52-jarige man een hogere straf op dan de officier van justitie eiste.