Fors lagere straf voor gewelddadige overval Breda

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vier jonge Amsterdammers veroordeeld tot veel lagere celstraffen dan de rechtbank Breda oplegde voor een uiterst gewelddadige overval. Dat komt omdat het hof niet bewezen vindt dat ze op de politie hebben geschoten.

Alle sieraden

Ze krijgen nu straffen uiteenlopend van 3 jaar en 9 maanden tot 7 jaar en 7 maanden. Hoofdverdachten Farouk B. en Omar M. kregen van de rechtbank nog 13 en 14 jaar. Zij werden verdacht van schieten op de politie, en dus van poging tot doodslag.

De vier overvielen op 30 mei 2014  juwelier Shivani aan de Bredase Haagweg. Daarbij bedreigden ze de juwelier en zijn gezin met een vuurwapen. In de winkel sloegen ze de vitrines kapotgeslagen en namen bijna alle sieraden mee. Ze sloegen op de vlucht, achtervolgd door politieagenten, waarvan 1 op een motor. Eerst vluchtten zij op een scooter en even verderop in Breda zijn zij overgestapt in een auto, bestuurd door de vierde en jongste verdachte (nu 24 jaar oud).

Carjacking

Op de snelweg hebben zij de achtervolgende politieagenten bedreigd met een vuurwapen, dat was op de A16 en de A27. Bij Meerkerk trokken ze een automobilist uit een auto, mishandelden hem en stalen zijn auto omdat hun auto beschadigd was. Ook tijdens de carjacking hebben zij de hun achtervolgende politieagenten bedreigd met een vuurwapen. Ook hebben zij uit de auto van de passant voorwerpen naar buiten gegooid om de politieagenten af te schudden. Bij een wegblokkade zijn de vier mannen uiteindelijk door de politie tot stilstand gedwongen.

Geen kogelhulzen

In tegenstelling tot de rechtbank vindt het hof niet bewezen dat de mannen daadwerkelijk op de agenten hebben geschoten tijdens de achtervolging. De oudste verdachte (28) heeft bekend dat hij vanuit de auto het vuurwapen op de achtervolgende agenten richtte en schietbewegingen maakte, maar zegt dat hij niet heeft geschoten. Er zijn geen kogelhulzen gevonden en de verklaringen van getuigen zijn niet eenduidig op dit punt. Verder constateert het hof dat vanuit de auto weliswaar goederen naar de achtervolgende motoragent zijn gegooid om hem af te schudden maar dat dit geen poging tot doodslaginhoudt. De afstand tussen de auto en de achtervolgende motoragent was te groot om levensbedreigend letsel te kunnen veroorzaken.

Zie één van de arresten.

De voorgaande berichten:

Tot 14 jaar cel voor gewelddadige overval

Forse eisen in overvalzaak Breda (VIDEO)

Gewonden bij gewapende overval juwelier