Fors meer wapens in Zeeland-West-Brabant

In de politieregio Zeeland-West-Brabant zijn dit jaar fors meer wapens in beslag genomen. Tot en met oktober werden 643 wapens onderschept; in heel 2014 waren dat er 650. Dat blijkt uit cijfers van de politie die BN/DeStem heeft opgevraagd.

In die cijfers zijn de 60 vuurwapens van Jan B. uit Hulten nog niet meegerekend. Die wapens werden in juni van dit jaar gevonden, maar dat onderzoek wordt geleid door de Amsterdamse recherche.

Veel moorden in West-Brabant

De hoge cijfers zijn opvallend, omdat in andere delen van Zuid-Nederland juist minder wapens werden gevonden, blijkt uit de cijfers. Het is niet duidelijk of er ook daadwerkelijk meer wapens in omloop zijn, of dat er een andere oorzaak is waarom er meer wapens worden gevonden.

Er zijn dit jaar ook al opvallend veel moorden gepleegd in West-Brabant: in totaal gaat het om zestien moorden. In totaal lopen vijftien onderzoeken – in Hooge Zwaluwe werden vorige maand in één zaak twee moorden gepleegd – waarvan er in acht gevallen een achtergrond in het criminele circuit wordt vermoed.

Volgens de politie is er een continue verplaatsing van het geweld: Amsterdam was lange tijd gewelddadig, ook in Eindhoven was er een tijd een piek, en nu is het in West-Brabant. Dat heeft ook met de ligging te maken: tussen de randstad en België, en tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen.