Fortuin door Holleeder

Cameraman Frank Buis schuimt dag en nacht door Amsterdam op zoek naar nieuwswaardige beelden. Of het nou Rihanna is in een coffeeshop, of de duizendste zakkenroller, niets ontgaat deze omstreden nieuwsjager en paparazzo. Hij maakte de beroemde beelden van Holleeder op de scooter in de PC Hooftstraat en elke keer dat die op TV komen, rinkelt de kassa. Maar niet voor Frank zelf.

 

 

 

De Holleeder-beelden zijn al 160 keer op TV vertoond en telkens wordt er 500 euro licentiekosten afgerekend. Tel uit je winst: Holleeder bracht al 80.000 euro in het laatje. Maar Frank Buis liet zijn beelden een paar jaar geleden exclusief door AT5 beheren en werd er zelf dus niet veel wijzer van. “Alleen de Belastingsdienst maakte een fortuin”, aldus Buis. De Holleeder-beelden stelde AT5 wel in staat om Buis in vaste dienst te nemen en als een wakend oog door de stad te laten toeren, met zijn onafschijdelijke Mini-DV camera. Hij heeft er een AT5 sticker opgeplakt, zodat iedereen meteen ziet met wie hij te maken heeft. Maar soms haalt Buis de sticker eraf en filmt hij als een argeloze toerist een nieuwswaardige gebeurtenis.

“Ik heb een vrije rol”, zegt Buis tegen Crimesite. Hij wordt niet aangestuurd door de journalisten van AT5 maar bepaalt zelf waar hij op af gaat. En vaak komt hij met unieke beelden terug. Zoals vorige week de aanhouding van de duizendste zakkenroller. Het zakkenrol-team van de politie plakte triomfantelijk een briefje op haar rug met ‘Nummer 1000’, Frank Buis filmde het en Minister Opstelten sprak er schande van. Zijn invloed reikt dus tot in Den Haag.

Hij hielp de politie ook toen hij een voortvluchtige verkrachter herkende en zorgde voor zijn aanhouding. Het leverde hem de twijfelachtige eer op door de politie te worden onderscheiden met een Zilveren Pluim voor zijn werk als tipgever. Journalisten zien zichzelf normaliter liever niet als verlengstuk van de politie. Maar Buis heeft er geen probleem mee.  Zo tipte hij bijvoorbeeld de politie over een op handen zijnde aanslag op het Spaanse koninklijk huis. Volgens Buis zou Edwin de Roy van Zuydewijn daar informatie over hebben. De tip werd nagetrokken, De Roy op het hoofdburo uitgenodigd en die maakte gehakt van ‘Frankie Spot’ en zijn informatie. Buis werd officieel berispt door de hoofdredactie van AT5.

 

Soms maakt de politie het de papparazzi zoals Buis moeilijk. “De aanhouding van Dino Soerel was pure broodroof”, zegt Buis. Dino Soerel werd uit zijn schuilplaats aan de Rozengracht gehaald, maar de politie maakte zijn eigen beelden en gaf die aan de pers, gefilmd met twee camera’s en een helicopter, een goed geregisseerde PR-show. Daar konden freelancers zoals Frank met hun shots vanaf de straat niet tegenop. Alle media toonden de helicopter-shots en spectaculaire ontploffingen van het arrestatieteam op het dak. De beelden van Buis belandden in het archief.

Deze week stond Buis ondermeer te filmen bij het hoger beroep van Jan Dirk Paarlberg, bij het bezoek van Rihanna en de aanhouding van twee Roemeense autokrakers.