Fotograaf Van der G. tekende zwijgcontract

Fotograaf Ferry de Kok, die Volkert van der G. fotografeerde, tekende een contract waarin hij beloofde niets te zeggen over hoe de foto tot stand is gekomen. Anders zou hij een boete van 25.000 euro moeten betalen. Dat zegt De Kok tegen De Telegraaf. Volgens de fotograaf is de fotoserie ‘van a tot z door Franken en justitie geregisseerd’.

Zondag bleek uit een uitzending van Brandpunt-Reporter dat de foto van Van der G. die vorig jaar in De Telegraaf verscheen in scène was gezet. Van der G. wilde op die manier voorkomen dat er een jacht zou ontstaan op de eerste foto van hem sinds zijn vrijlating. De Reclassering zei in de uitzending dat Van der G. daarmee wel een van de voorwaarden voor zijn vrijlating schond, namelijk het mediaverbod.

Petjes en brilletjes passen

Diens advocaat Stijn Franken deed dinsdag uit de doeken dat de foto op aanbeveling van het OM was genomen. Dat bevestigt fotograaf Ferry de Kok nu. Hij stelt dat Van der G. voor de foto’s werden genomen meerdere petjes en brilletjes paste. Hij zou ook door justitie zijn bewaakt toen de foto werd genomen. De Kok zegt daarover:

‘Ik heb op twintig meter afstand van de voordeur [van het kantoor van Franken, CS.] positie gekozen. Twee minuten later kwam Volkert naar buiten en kon ik hem ongehinderd op de foto zetten. De Prinsengracht was niet afgesloten, want er reed gewoon ander verkeer. Wel zag ik vier of vijf persoonsbeveiligers op afstand een oogje in het zeil houden. Later hoorde ik dat Van der G. die periode voortdurend door justitie werd bewaakt.’