Fout OM: lagere straffen voor fatale woningoverval

Door vormfouten van het Openbaar Ministerie hebben verdachten van een dodelijke woningoverval in Gees (Drenthe) lagere straffen opgelegd gekregen. Verdachte Fidan J. gaat vrijuit, waar 12 jaar cel was geëist. De hoofdverdachten, Amsterdammer Abdelhak B. (28)  en de Belg Anouar K. (27), moeten 12 jaar  de cel in. Tegen hen was 15 jaar geëist. 

Volgens RTV Drenthe verklaarde de rechter het Openbaar Ministerie in de zaak tegen Fidan J. niet ontvankelijk wegens vormfouten. De toenmalige officier van justitie heeft in de zaak doelbewust een verklaring van een getuige in het dossier gedaan, terwijl zij wist dat er onjuistheden in stonden, aldus de regionale tv-zender. Abdelhak B. en Anouar K. kregen hierdoor lagere straffen opgelegd en Fidan J. ging hierdoor vrijuit.

Rechtbank misleid

De advocaten van de verdachten hadden tijdens de rechtszitting naar voren gebracht dat de rechtbank zou zijn misleid door het Openbaar Ministerie. Het is misgegaan bij het verhoor van de vriendin van een van de verdachten in het onderzoek naar de dodelijke woningoverval. De rechercheurs lieten de vrouw weten dat haar verklaring niet in het dossier zou komen. Tegen de protocollen in werd het verhoor ook niet opgenomen. In opdracht van de toenmalige officier van justitie werd het verhoor toch in het dossier opgenomen, waarbij in het proces-verbaal werd vermeld dat het verhoor per abuis niet was opgenomen. Ook klopten de plaats en de datum waarop het verhoor zou zijn afgenomen niet in het proces-verbaal. De rechter vond vrijdag dat er inderdaad sprake was van misleiding. Dat leidde tot lagere straffen.

Kluis

Bij de woningoverval in juni 2016 kwam de 69-jarige Koert Elders om het leven. De verdachten drongen het huis van Elders binnen en bonden het slachtoffer met onder andere kledingstukken, tape en elektriciteitskabels vast op een stoel. De man werd zwaar mishandeld en overleed aan inwendige bloedingen. De overvallers hadden het op de kluis voorzien van Elders, die een vakantieparkje in Drenthe exploiteerde. De vriendin opende onder zware druk uiteindelijk de kluis voor de overvallers. De buit is nooit terug gevonden.

Van de hoofdverdachten werd dna gevonden in het huis van het slachtoffer. Ook zouden hun telefoons zendmasten hebben aangestraald bij het plaats delict ten tijde van de overval.

Antwerpen

De vierde verdachte, de 22-jarige Yero V. uit Antwerpen, werd veroordeeld tot 6 jaar cel. Tegen hem was 13 jaar gevangenisstraf geëist. Hij kreeg een lagere straf, omdat de rechter niet bewezen achtte dat hij betrokken was bij de mishandeling die leidde tot de dood van Koert Elders.