Fraude en illegale uitkeringen bij zorgstichtingen

De zorgbestuurder die ervan verdacht wordt sinds 2011 1,5 miljoen aan zorggelden te hebben verduisterd is Darryl N. van Zorg Stichting Vivence uit Rotterdam. Dat hebben goed ingelichte bronnen bevestigd aan Follow the Money.

Karmel

Een van de bronnen is een medewerker van Vivence. Volgens Follow the Money is de Rotterdamse zorginstelling onderdeel van een samenwerkingsverband met de Gelderse zorgorganisatie De Karmel. Die organisatie kwam onlangs in opspraak door mogelijk illegale winstuitkeringen.

1,5 miljoen

Afgelopen week zijn door het rechercheteam Zorgfraude van de Inspectie SZW zes aanhoudingen verricht in het onderzoek. De bestuurder van Vivence zou zichzelf met 1,5 miljoen euro hebben verrijkt door gelden aan zijn instelling te onttrekken. Hij is aangehouden voor verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte, het opmaken van valse jaarrekeningen en witwassen. Zijn vriendin is aangehouden op verdenking van witwassen. Ook zijn twee toezichthouders van de instelling en twee bestuurders van een projectontwikkelaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de zaak.

Porsches

N. zou de fraude sinds 2011 hebben begaan. Na huiszoekingen en een bezoek aan het kantoor van de zorginstelling en het kantoor van de accountant, zijn twee Porsches, een Audi, een BMW, sieraden, dure horloges, administratie en computers in beslag genomen. Ook op de banksaldi van de bestuurder en zijn partner is beslag gelegd.

Lees meer op Follow the Money.